Blejski vintgar velja za eno najlepših naravnih znamenitosti v državi. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Blejski vintgar velja za eno najlepših naravnih znamenitosti v državi. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Soteska Vintgar je v poletnem času priljubljena turistična destinacija, kamor se tako domači kot tuji obiskovalci radi umaknejo pred vročino in si hkrati ogledajo eno lepših turističnih znamenitosti pri nas, navajajo v Turističnem društvu Gorje in dodajajo, da so ponosni na svoj biser, obiskovalcev pa veseli.

A zaradi velikega števila obiskovalcev – na vrhuncu sezone jih obišče okoli 4000 na dan, največ pa jih v sotesko prihaja med 10. in 14. uro – je tako soteska kot celotna okoliška infrastruktura (predvsem ceste in parkirišča) preobremenjena, svoje pa dodajo še gradbena oz. obnovitvena dela na tamkajšnjih cestah.

Zato so se odločili, da "z namenom razbremenitve soteske in zmanjšanja gneče na cesti ter v soteski" uvedejo dnevno omejitev števila vstopnic, kupiti pa jih je mogoče le na spletni strani Vintgar.si in si tako zagotoviti tudi termin obiska.

Za odrasle vstopnica stane 10 evrov, za dijake, študente in upokojence sedem evrov, za šolarje tri evre, za predšolske otroke pa en evro.

Želijo zaščititi Vintgar in obiskovalcem omogočiti prijetnejšo izkušnjo

"Stremimo k prehodu na zgolj spletno prodajo vstopnic, kajti tako lažje pričakujemo dnevno število obiskovalcev in se posledično seveda temu primerno tudi organiziramo," je v sporočilu za javnost pojasnil Tomaž Bregant, strokovni vodja Turističnega društva Gorje. "S tem želimo doseči več ciljev. Prvi je zagotovo zaščititi Vintgar kot naravno znamenitost tudi za naše zanamce na eni strani, na drugi pa želimo današnjim gostom omogočiti prijetno izkušnjo, ki je zagotovo bolj sproščena, če je v soteski obvladljivo število ljudi. Pomemben cilj pa je seveda tudi razbremenitev prometne infrastrukture in posledično izboljšanje kvalitete življenja okoliškega prebivalstva," še poudarja Bregant.

Obiskovalce spodbujajo, da parkirajo na bližnjih parkiriščih in do soteske dostopajo peš ali s kolesom, na spletni strani Vintgar.si pa redno posodabljajo informacije o možnostih dostopa do soteske.