Vintgar je ena najbolj obiskanih naravnih znamenitosti pri nas. Foto: BoBo
Vintgar je ena najbolj obiskanih naravnih znamenitosti pri nas. Foto: BoBo

Sotesko upravlja Turistično društvo Gorje, ki bo obletnico zaznamovalo z akademijo, prihaja pa tudi pester program. Zaradi izjemnega obiska soteske, ki jo je v času pred pandemijo že obiskalo več kot 400.000 obiskovalcev, je država prav Vintgar izbrala za pilotni projekt uvajanja nosilne kapacitete naravnih vrednot in z odredbo določila, da je v soteski lahko naenkrat le 245 ljudi, dnevno pa je število obiskovalcev omejeno na 2290. Že pred tremi leti so zaradi prevelikega obiska uvedli tudi enosmerni ogled, pozneje pa spletni nakup vstopnic, letos pa tudi brezplačni prevoz z osrednjega parkirišča, pravi direktor podjetja Soteska Vintgar Bojan Traven. "Načrt se je izplačal, vesel sem, da smo začeli digitalizacijo, nosilna kapaciteta pa je določena z odredbo," dodaja.

Foto: BoBo/Mirko Kunšič
Foto: BoBo/Mirko Kunšič

Z novimi ukrepi je zdaj lažje zadihalo tudi lokalno okolje, dodaja predsednik TD-ja Gorje, ki vsa leta upravlja sotesko, Janez Poklukar. "Z zagotovitvijo trajne mobilnosti dvigujemo kakovost letošnje sezone," je še povedal. Sotesko si je lani ogledalo 330 tisoč obiskovalcev in se tako uvršča ob bok našim največjim turističnim znamenitostim, kot sta Blejski grad in Postojnska jama, ker pa gre za izjemno naravno dediščino, je uvajanje ukrepov za zmanjševanje obremenitev edino pravilno, še dodaja Traven.

130-letnico organiziranega obiskovanja Vintgarja bodo nocoj zaznamovali s slavnostno akademijo, v soboto pa bodo predstavili tudi nov obsežen zbornik, v katerem so zbrali široko paleto zgodovinskih, turističnih in kulturnih pogledov na sotesko, po kateri so dobili ime tudi vsi preostali Vintgarji po državi.

Soteska Vintgar obiskovalce sprejema že 130 let