Sončenje na plaži v Valencii v četrtek. Foto: Reuters
Sončenje na plaži v Valencii v četrtek. Foto: Reuters

Skoraj 400 vremenskih postaj po vsej državi je v četrtek izmerilo temperature nad 20 stopinjami Celzija, je sporočila španska meteorološka služba Aemet.

Po vsej državi je padlo več lokalnih januarskih temperaturnih rekordov, vroče pa je bilo predvsem na vzhodu in na jugu države – živo srebro se je tako v četrtek popoldne v Valencii povzpelo na 29,5 stopinje, v Murcii na jugovzhodu države so izmerili 28,5 stopinje Celzija, v bližini Malage pa 27,8 stopinje.

"Temperature so dosegle ali presegle 20 stopinj Celzija na skoraj 400 vremenskih postajah po vsej državi, torej na skoraj vsaki drugi," je v objavi na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik Aemeta Ruben del Campo. Po njegovih besedah bi bile takšne temperature sicer običajne za mesec junij.

Raziskovalec z univerze v Valencii David Corell je pojasnil, da je vročina sredi zime, ki je v teh dneh prizadela tudi jugovzhodno Francijo, posledica prisotnosti močnega anticiklona nad Sredozemljem, poroča AFP.

V Španiji, kjer so sicer vajeni visokih temperatur, se vročinski valovi pojavljajo vse pogosteje in tudi zunaj poletnih mesecev, kar povzroča zaskrbljenost. Vročinski valovi povzročajo tudi hudo sušo, zlasti v Andaluziji na jugu in Kataloniji na vzhodu države, kjer so oblasti uvedle omejitve porabe vode.

V Kataloniji se je raven zaloge vode v rezervoarjih, v katerih shranjujejo deževnico za sušne poletne mesece, sredi januarja znižala na zgolj 17 odstotkov. Če bo še naprej upadala, bodo morali uvesti dodatne omejitve in morda razglasiti izredne razmere.