Potniška letala po svetu sicer v zadnjih mesecih večinoma samevajo. Foto: EPA
Potniška letala po svetu sicer v zadnjih mesecih večinoma samevajo. Foto: EPA

Na notranjih letih na Tajskem je od danes letalskim prevoznikom prepovedano deliti hrano, pijačo ter različne oblike časopisov in revij. Z ukrepom želijo zmanjšati prenos virusa med potniki, saj po mnenju vlade ne morejo pričakovati, da bodo letalske družbe omenjene predmete med kratkimi postanki za čiščenje ustrezno razkužili.

Barvite Tajske plaže so letos bolj prazne. Foto: Reuters
Barvite Tajske plaže so letos bolj prazne. Foto: Reuters

Postanki pri domačih letih so bistveno krajši od dražjih in daljših mednarodnih letov, zato letala pogosto ne doživijo temeljitega čiščenja. Tako bi se virus lahko prenesel iz ene skupine potnikov na naslednjo, kar ni le potencialna grožnja za zdravje potnikov, ampak tudi izjemno težko sledljiv vir okužbe.

Potniki bodo sicer lahko s seboj prinesli lastno čtivo, ki pa ga bodo morali po koncu potovanja ponovno vzeti s seboj.

Uničena turistična sezona

Tajska je sicer ena od držav, ki je zaradi odvisnosti od turizma najhitreje reagirala pri oblikovanju posebnih potovalnih režimov v času pandemije. Uvedli so številne nadzore na vstopnih točkah letališč, posebne turistične režime in ukrepe v hotelih.

Kljub temu njihovo gospodarstvo, zaradi ustavitve mednarodnega potniškega prometa, doživlja hudo gospodarsko krizo. Plaže so prazne, večina lokalov je zaprtih, domača potrošnja pa ne more nadomestiti izpada tujih gostov.