Pri Termah Dobrna končujejo obnovo zgodovinskega Hotela Švicarija, nekdanjega Hotela Park. Uradno odprtje je predvideno 21. marca, vrednost celotne naložbe pa naj bi znašala okoli 1,6 milijona evrov. Po besedah direktorja Term Dobrna Leona Tomašića Hotel Švicarija, ki je bil zgrajen leta 1875, predstavlja kulturno dediščino izrednega pomena.

Obnova je obsegala celotno prenovo objekta, vseh 42 sob, dodatno pa so pridobili poslovni prostor, fitnes in center dobrega počutja za goste. Zamenjali so vse elektro- in sanitarne instalacije ter izvedli predelavo ogrevanja hotela na toplotno črpalko z geovrtinami. Pri tem so v celoti upoštevali mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine. Kot je za STA poudaril Tomašić, je bila to zelo dobrodošla pomoč pri ohranjanju zgodovinske vrednosti hotela.

Letošnje naložbe naj bi bile v precejšnji meri odvisne od ekonomskoposlovnih razmer na trgu. Do zdaj so vse izvajali izključno z lastnimi sredstvi in investicijskim financiranjem. Tomašić je že potrdil, da so v pripravi dokumentacije za nadaljnji razvoj Term Dobrna, med drugim načrtujejo začetek obnovitvenih del na Zdraviliškem domu. V prvi fazi želijo zaščititi objekt, zgrajen leta 1624. Zdraviliški dom je sicer osrednji in najstarejši objekt ter srce zdravilišča – v njem med drugim termalni vrelec z zdravilno vodo in marmorne termalne kopeli, ohranjene iz leta 1874.

Sveža podoba čaka tudi dvorec Dornava

V Dornavi stoji dvorec, ki je eden največjih spomenikov iz obdobja baroka pri nas. Že leta žal žalostno propada in je za javnost zaprt, a čaka ga svetlejša prihodnost. Obnovili so že kapelo, zdaj pa končujejo dela na objektu oranžerije, v kateri so nekoč hranili agrume. Za obnovo dvorca iz sredine 18. stoletja je država namenila dober milijon evrov.

Dvorec Dornava čaka svetlejša prihodnost

Zakonca Cigula sta sicer skrbnika dvorca že osmo leto, po njuni zaslugi je njegova okolica urejena, bedita tudi nad stanjem v samem dvorcu. "V bistvu je največji zalogaj čez vse leto urejanje zelenic, ogromno je parkovnih površin, površina dvorca je trenutno dobrih 20 hektarjev," je novinarki TV Slovenija Saški Jazbec povedal Mirko Cigula, ki se že veseli skorajšnje prenove oranžerije, zanjo sta z ženo že vzgojila zbirko rastlin.

Ta naj bi se po besedah Matevža Čelika Vidkarja, državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo, odprla konec marca, zasnovana naj bi bila tudi kot prireditveni prostor in bo lahko namenjena tudi gostinski ponudbi. "Upamo, da se bo s tem kompleks dvorca Dornava počasi začel odpirati," je dejal Čelik Vidkar.

Izdelana je namreč tudi idejna zasnova za celovito prenovo dvorca, ki bo sledila načrtu lokalne skupnosti, obnova bo za zdaj potekala po korakih, z manjšimi sredstvi, ki so na voljo v državnem proračunu. Zelo zahtevna naloga naj bi bila sicer najti upravljavca dvorca, ki bo skrbel za njegovo oživitev, po izkušnjah državnega sekretarja se zgodbe o uspehu pišejo tam, kjer so to vlogo prevzele občine.