Prijave na tekmovanje Moja dežela 2024 sprejemajo še do 21. junija. Foto: BoBo
Prijave na tekmovanje Moja dežela 2024 sprejemajo še do 21. junija. Foto: BoBo

Projekt Moja dežela predstavlja nadgradnjo in posodobitev tradicionalnega tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Njegov glavni cilj je po besedah Turistične zveze Slovenije (TZS), spodbujanje urejenosti, gostoljubnosti in kakovosti turistične ponudbe po vsej Sloveniji.

"Z novim imenom in širšim fokusom želimo nagraditi kraje, ki izstopajo po svoji zavezanosti k odličnosti v turizmu ter promovirati Slovenijo kot privlačno in gostoljubno turistično destinacijo," so povedali pri TZS-ju.

Predsednik zveze Dominik S. Černjak je v sporočilu za javnost zapisal, da so slovenski kraji vsi po vrsti urejeni. "V Sloveniji izstopamo po dveh zelo pomembnih vrednotah: petzvezdnični naravi in petzvezdničnih ljudeh. Pri petzvezdični naravi stremimo k temu, da bi iz trajnostne in zelene destinacije postali zdravilna destinacija, pri petzvezdičnih ljudeh pa iščemo pristno slovensko gostoljubnost," je povedal Černjak in dodal, da se bodo v letošnjem izboru osredinili na iskanje najgostoljubnejših krajev ter zdravilnih doživetij in praks.

Na podlagi turističnih prenočitev oziroma pobrane turistične takse po občinah so kraje, ki lahko sodelujejo na natečaju, razvrstili v šest kategorij: naj turistični kraji, prepoznavni turistični kraji, vzhajajoči turistični kraji, skriti turistični kraji, izletniške točke ter zgodovinska jedra. Dodatni kategoriji sta kampi in glampingi ter tematske poti.

Prijave na tekmovanje Moja dežela 2024 sprejemajo še do 21. junija.

Najboljšim iz posameznih kategorij bodo priznanja podelili v okviru Dnevov slovenskega turizma 18. novembra v Laškem.