V Triglavskem narodnem parku so v zadnjih letih vzpostavili avtomatske števce, s katerim lahko spremljajo število obiskovalcev. Foto: BoBo
V Triglavskem narodnem parku so v zadnjih letih vzpostavili avtomatske števce, s katerim lahko spremljajo število obiskovalcev. Foto: BoBo

Kot je povedala vodja Informacijsko izobraževalne službe v JZ TNP-ju Majda Odar, se različnim načinom usmerjanja obiska (vodeni izleti, obveščanje in informiranje naravovarstvenih nadzornikov, informacije v informacijskih središčih, v novičniku, prek medijev, na spletu, v aplikacijah …) v JZ TNP-ju letos poskusno pridružuje novost – sprotno spremljanje obiska na območju Triglavskega narodnega parka.

Obiskovalci lahko po novem na spletni strani spremljajo, koliko prehodov štejejo števci obiska na različnih lokacijah po parku. Deset števcev pošilja podatke enkrat dnevno, tako da je mogoče za en dan nazaj (ali za dlje v preteklost) preveriti, koliko obiskovalcev je obiskalo določeno točko v parku. Podatki s preostalih devetih števcev se osvežujejo takrat, ko so s števca ročno pobrani. Gre za pilotno dejavnost, ki predstavlja inovativen pristop spremljanja obiska v mednarodnem alpskem prostoru.

Podobno kot v preteklih letih je JZ TNP letos spomladi objavil povabilo k oddaji vlog za izvajanje trajnostnih javnih prevozov na območju parka. Sofinanciranje prevozov so si v skupnem znesku 55.600 evrov zagotovile Občina Bohinj (23.650,47 evra za prevoze na relaciji Bohinjska Bistrica (Jereka)–Pokljuka–Bohinjska Bistrica), Občina Bled (10.794,88 evra za prevoze na relaciji Bled–Pokljuka–Bled) in Občina Kranjska Gora (21.154,65 evra na relaciji Mojstrana–Vrata–Mojstrana).

Tako domačinom kot obiskovalcem bodo na voljo tudi prevozi z električnimi kombiji, ki jih je JZ TNP letošnjo pomlad v brezplačno uporabo predal petim parkovnim lokalnim skupnostim. Občina Tolmin bo izvajala prevoze na relaciji Tolmin–Tolminska korita in Tolmin–Javorca (predvidoma po 20. 7.); Občina Kobarid na relacijah Kobarid proti planini Kuhinja, Robidišču, Kolovratu, Drežniškim Ravnam in Robiču; Občina Kranjska Gora na relaciji Mojstrana–Vrata; v Občini Bohinj bodo prevozi z e-kombijem na Uskovnico in na Soriško planino na voljo na klic, prevoze pa bo izvajala tudi Občina Bovec.

Pred začetkom poletne sezone pa v JZ TNP opozarjajo tudi na odgovorno obiskovanje parka, kar je še posebej v ospredju letos, ko praznujemo 100-letnico ustanovitve prvega zavarovanega območja. Med najpogostejšimi kršitvami v poletnem času so kopanje v visokogorskih jezerih in vodotokih, kampiranje v naravi na mestih, ki temu niso namenjena, ter parkiranje in vožnja v naravnem okolju. Naravovarstveni nadzorniki parka bodo obiskovalce informirali in opozarjali na ustrezno ravnanje oziroma izrekali globe za prekrške.

Najpogosteje bodo prisotni na tistih točkah, kjer so doslej zaznali največ kršitev oziroma kjer bo njihova prisotnost najbolj potrebna.