Ena izmed največjih kraških znamenitosti. Foto: MMC RTV SLO/Borut Lozej
Ena izmed največjih kraških znamenitosti. Foto: MMC RTV SLO/Borut Lozej

Ob obisku ene izmed treh turističnih destinacij bodo obiskovalci pri drugih dveh na primer lahko uveljavljali 25-odstotni popust pri plačilu vstopnine. Po podpisu pogodbe je direktor Parka vojaške zgodovine v Pivki Janko Boštjančič povedal, da je možnosti za sodelovanje veliko, z njim pa se je strinjal tudi župan Občine Pivka Robert Smrdelj. Koliko je tako sodelovanje do zdaj pripomoglo k večjemu obisku, je po Boštjančičevih besedah zaradi epidemije v preteklih letih težko oceniti, vsekakor pa je bilo zanimanja nekaj več tudi na ta račun, je dodal.

Muzej vojaške zgodovine je gotovo med glavnimi turističnimi atrakcijami v Pivki. Foto: Radio Koper
Muzej vojaške zgodovine je gotovo med glavnimi turističnimi atrakcijami v Pivki. Foto: Radio Koper

Podobno kot v prejšnjih letih so za svoje zaposlene že pripravili strokovno ekskurzijo, kjer so lahko dobro spoznali zanimivosti preostalih dveh kraških biserov. Tako bodo lahko namreč svojim gostom svetovali in jim predstavili, kaj lahko doživijo na preostalih dveh lokacijah.

Sodelovanje je pozdravil tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, ki meni, da se mora zdajšnje sodelovanje še razširiti tudi na morebitne druge ponudnike. "Obenem pa se zavedamo, da je Kras občutljiv ekosistem, ki ga je treba varovati," dodaja.

Za prenovo jahalnice v Kobilarni Lipica dva milijona evrov

Frangež je napovedal nova državna vlaganja v Kobilarno Lipica, kjer bodo letos prenavljali jahalnico. Za naložbo bodo namenili dva milijona evrov. Iščejo pa tudi sredstva za prenovo hotela Klub in gradnjo bazena z velneško ponudbo.

Direktorica Kobilarne Lipica Tatjana Vošinek Pucer je kot dober primer sodelovanja navedla film o reševanju lipicancev po drugi svetovni vojni, ki so ga predstavili v Parku vojaške zgodovine, na to temo pa so pripravili tudi manjšo razstavo.

Lipicanci bodo dobili novo jahalnico. Foto: Kobilarna Lipica
Lipicanci bodo dobili novo jahalnico. Foto: Kobilarna Lipica

Direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka pa je povedal, da so ob lanskem začetku omejevanja obiska uvedli nakup vstopnic za ogled Škocjanskih jam prek spleta, kar se je dobro prijelo. Tak način je najbližji predvsem tujim obiskovalcem, ki tako vedo, kdaj naj obiščejo Škocjanske jame.