Foto: PU Maribor
Foto: PU Maribor

Četudi so hribi na tem območju nižji, opozarjajo na težko dostopne lokacije in pozivajo k primerni opremi.

"Čeprav se na naših koncih, na območju Policijske uprave Maribor, ne moremo pohvaliti z 'večtisočaki' in izjemnimi gorskimi vrhovi, vsem, ki načrtujejo jesenski pohod, pa čeprav le na bližnji hrib, svetujemo, da se na to tudi ustrezno pripravijo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so, da imajo v svojih vrstah tudi policiste, usposobljene za posredovanje v gorah, hribih in na težko dostopnih terenih.

Tudi na njihovem območju so namreč težko dostopne lokacije, ki jih obišče ogromno pohodnikov, na primer Šumik in Bistriški Vintgar. "To so lokacije, ki so policistom s 'klasično' opremo težko dostopne in bi tam težje opravili kakšen ogled, še težje pa reševanje," so pojasnili.

Po njihovih navedbah je policist PP Ruše Aleš Paradiž iz policijske gorske enote pojasnil, da ljudje "velikokrat precenijo svoje sposobnosti, znanje, ne načrtujejo svoje poti in pozabijo na ustrezno opremo". "Četudi se namenimo 'le na bližnji hrib', moramo načrtovati svojo pot in preračunati, koliko moči, časa in kakšno opremo potrebujemo. Med jesensko pohodniško opremo sodijo ustrezna oblačila, pijača, kakšna hrana (odvisno od trajanja pohoda), dobra obutev in druga oprema, pohodne palice. Najbližje obvestimo, kdaj in kam gremo. Odločimo se za teren, ki ga poznamo, pot načrtujemo in se vmes javimo, ne pozabimo pa tudi na vpis v pohodniške dnevnike v planinskih kočah," je opozoril.

 Foto: PU Maribor
Foto: PU Maribor