Pomagala bosta premagovati predvsem jezikovne prepreke. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Pomagala bosta premagovati predvsem jezikovne prepreke. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Kot so po današnji novinarski konferenci na Kopah sporočili z Generalne policijske uprave, bosta hrvaška policista Dario Cindrić in Darko Lukinić slovenskim kolegom pomagala pri sporazumevanju s hrvaškimi državljani in jim svetovala v primeru morebitnih nevšečnosti.

Tovrstno sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo poteka od leta 2013, zaradi epidemije je bila izjema le leto 2021. V poletnem času pa slovenski policisti pomagajo hrvaškim kolegom pri delu v njihovih obmorskih letoviščih.

Po besedah Alojza Sladiča z uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi je slovenska policija v zadnjih petih letih na smučiščih obravnavala v povprečju približno sto nesreč na leto, od tega je dobra polovica povezana s hudimi telesnimi poškodbami, poroča STA.

Slovenskim policistom na smučiščih tudi letos pomagata hrvaška policista

Na smučiščih so najbolj ogroženi otroci

"Približno 70 odstotkov udeležencev v nesrečah je običajno moških, največ udeleženih v nesrečah pa je otrok, starih od sedem do 14 let. V povprečju je na sezono v nesrečah, tudi v tistih z lažjimi poškodbami, ki jih obravnavajo nadzorniki smučišč, udeleženih več kot za dva avtobusa otrok," je navedel Sladič.

Glede na ugotovitve policistov med najpogostejše vzroke nesreč na smučiščih spadajo precenjevanje sposobnosti in znanja ter neprilagojena hitrost in neprimerna izbira smeri smučanja. Med pogostimi vzroki je tudi neprimerno vključevanje nazaj na smučišče. Policisti sicer pri smučarjih, še posebej pa pri udeležencih nesreč, preverjajo tudi prisotnost oziroma vpliv alkohola, a se ta le redko potrdi, poroča STA.

Uporaba čelade je obvezna do vključno 14. leta

Sicer pa bo slovenska policija tudi letos sodelovala pri preventivnem projektu Šolar na smuči, pri katerem so partnerji še Zavod za šport Planica, Smučarska zveza Slovenije in smučarske šole. Poleg tega bodo slovenski policisti svojo prisotnost na smučiščih okrepili tudi med zimskimi počitnicami, ki bodo letos nekoliko prej.

Poglavitni vzrok za nesreče na smučiščih je precenjevanje sposobnosti. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Poglavitni vzrok za nesreče na smučiščih je precenjevanje sposobnosti. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Pristojni so ob tem spomnili še, da je uporaba smučarske čelade obvezna za otroke do vključno 14. leta starosti, uporabo pa priporočajo tudi odraslim smučarjem. Da bi bilo smučanje prijetno in predvsem varno za vse, obiskovalce smučišč pozivajo tudi k spoštovanju mednarodnih FIS-ovih pravil, ki govorijo o obnašanju na smučiščih, prav tako naj smučarji upoštevajo odredbe in navodila nadzornikov, policistov in upravljavcev, pa tudi označbe na smučarskih progah. Smučarji naj smučišča uporabljajo tako, da ne ogrožajo ali poškodujejo sebe in drugih, niti naprav ali označb na smučiščih, so še poudarili na Generalni policijski upravi, poroča STA.