"Zločin" se je zgodil v slikoviti soseski Monti. Foto: EPA

55-letni Američan se je v noči s sobote na nedeljo namestil na stopnice Fontane dei Catecumeni in si tam privoščil sladoled in pivo, poroča Guardian.

Posredovala je italijanska policija, ki je turista najprej opozorila na pravilo, ker pa se kljub temu ni hotel umakniti, so mu izrekli kazen v znesku 450 evrov.

Fontana dei Catecumen je na slikovitem rimskem trgu v soseski Monti. Stara je več kot 400 let, leta 1589 jo je zgradil Battista Rusconi. Gre za eno izmed mestnih znamenitosti, na katerih je v Rimu prepovedano prehranjevanje.

Zakonodajo za zaščito "mestnega dekorja" je leta 2017 sprejela takratna rimska županja Virginia Raggi.

Gre za posodobitev zakonodaje iz leta 1946, ki je vključevala tudi prepoved vlečenja kovčkov na kolesih po zgodovinskih stopniščih, pohajkovanja po mestu z razgaljenimi prsmi, kopanje v fontanah ter verižno obiskovanje pivnic (angl. pub crawl). Prepovedali so tudi staro rimsko navado izobešanja opranega perila med dvema sosednjima stavbama.

Argentinec z brezpilotnikom v palačo, Savdijec z maseratijem po stopnicah

Stroga zakonodaja pa očitno ne zagotavlja, da se na rimskih znamenitostih ne bi dogajali bizarni incidenti. Aprila letos je neki argentinski turist izgubil nadzor nad svojim brezpilotnim letalnikom in se z njim zaletel v zgradbo Palazzo Venezia iz 15. stoletja.

Junija letos je ameriški par zapeljal električni skiro po Španskih stopnicah in povzročil za 25.000 evrov škode. Samo dva tedna pred tem pa se je neki Savdijec po tej Unescovi kulturni dediščini zapeljal kar z maseratijem.