Filmi so Pariz predstavili kot mesto ljubezni. Foto: EPA
Filmi so Pariz predstavili kot mesto ljubezni. Foto: EPA

Vsi, ki radi potujejo, slej kot prej doživijo "pariški sindrom." Občutek neverjetnega razočaranja in neizpolnjenih pričakovanj je ime dobil po francoski prestolnici ravno zaradi tega, ker prav tam veliko turistov spozna, da neskončna romantičnost mesta, prikazana v filmih ni vedno enaka resničnemu življenju. Sindrom ima celo čisto resnične simptome, od slabosti in povišanega utripa pa vse do prividov. Na družbenih omrežjih po navadi najdemo le najbolj osupljive fotografije različnih destinacij, tisti, ki pa se v na videz idilične kraje odpravijo zares, velikokrat nazaj domov pridejo razočarani.

Najvišja pričakovanja za največje razočaranje

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Podjetje Radical Storage je opravilo raziskavo in med 826.000 ocenami na spletni strani TripAdvisor izluščilo tiste destinacije, ki so med obiskovalci povzročile največ razočaranja kljub visokim pričakovanjem.

Tradicionalno prvi Pariz je tokrat z mesta najbolj precenjenega turističnega cilja izrinil ameriški Orlando, ki je najbolj znan po tematskih parkih, kot so Disney World, Universal Orlando resort in SeaWorld. Med ocenami mesta so odkrili najvišji odstotek tistih, ki so se na obisku v Orlandu počutili zavedeno in razočarano. Ameriško "glavno mesto tematskih parkov" so na nezavidljivo prvo mesto postavile pregrešno visoke cene, nesramni zaposleni v storitveni dejavnosti in neverjetna gneča pred znamenitostmi. Kar petina vseh obiskovalcev je zapisala, da je bila njihova izkušnja krepko pod pričakovanji, piše Euronews.

V Evropi najbolj razočarani nad Prago, v Marakešu opeharili največ turistov

Med najbolj precenjenimi sta se znašla še indonezijska prestolnica Džakarta in tajsko žurersko središče Pattaya. Sledi Praga, ki poleg izjemne lepote slovi tudi po zasoljenih cenah za obiskovalce in oporečnih menjalnicah denarja, ki na vsak način skušajo pretentati tujce. Turisti so bili razočarani tudi v vietnamskem Da Nangu, ki je za las prehitel sinonim za razočaranje obiskovalcev, Pariz.

Praga je med prazniki čarobna, Pražani nekoliko manj. Foto: Pixabay
Praga je med prazniki čarobna, Pražani nekoliko manj. Foto: Pixabay

Med mesti, kjer so se turisti počutili, da plačajo precej več od vrednosti ponudbe, je spet vrh lestvice zasedel Orlando, sledi Singapur. Maroški Marakeš pa je bil skoraj soglasno imenovan za destinacijo z največ opeharjenimi in prevaranimi obiskovalci.

Budimpešta pozitivno presenetila številne

Po precenjenih so pri Radical Storage raziskali še najbolj pohvaljene cilje ljubiteljev potovanj. Tisti, ki so v letu 2022 obiskali madžarsko prestolnico, so bili navdušeni. Neverjetnih 96 % vseh odzivov na spletu je bilo pozitivnih. Skoraj enak odstotek pohval sta prejela Bruselj in Zürich, sledi pa jim Penang v Maleziji.