Foto: Reuters
Foto: Reuters

Z vnovično strmo rastjo primerov okužb se je Italija spet znašla na seznamu držav, kjer epidemiološka slika ni rožnata, s tem pa plahnijo tudi upi, da bi lahko nekako rešili letošnjo turistično sezono.

Kot poroča CNN, je vse več verjetnosti, da Italiji preti gromozanska gospodarska katastrofa.

Za trenutek se je med poletjem zdelo, da le obstaja žarek upanja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za trenutek se je med poletjem zdelo, da le obstaja žarek upanja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Italijanska vlada je, kot številne po vsem svetu, s finančnimi injekcijami in subvencijami pomagala številnim podjetjem in posameznikom ohranjati glavo nad vodo. A tudi med poletjem se še vedno niso sprostile vse omejitve glede potovanj, trenutno pa se stanje glede tega samo naglo zaostruje.

Italija krvavo potrebuje turiste, a jih ni oz. jih še zdaleč ni dovolj.

Še avgusta je sicer kazalo relativno dobro ‒ razen fizičnih razdalj in mask se je skoraj zdelo, da se stvari postavljajo nazaj v tirnice. To je mesec, ko se Italijani podajajo na dopuste, in tudi letos se temu večinoma niso odrekli. A čeprav se je na dopust odpravilo 60 odstotkov Italijanov, od tega so skoraj vsi dopustovali po Italiji, in kljub lepemu obisku turistov s severa Evrope so napovedi izjemno črne.

"Samo z izpadom turistov zunaj Evrope se ocenjuje, da smo ob 24,6 milijarde evrov. Pa tudi trošenje domačih turistov je manjše za 43,6 milijarde," je za CNN povedal Giorgio Palmucci, predsednik italijanske turistične organizacije (ENIT).

Benetke med karanteno in Benetke v teh dneh. Foto: Reuters
Benetke med karanteno in Benetke v teh dneh. Foto: Reuters

Usoden izpad ameriških gostov

Posledice se bodo čutile še leta. "Za vsa italijanska mesta se pričakuje, da bodo občutno prizadeta, še posebej tista, bolj odvisna od tujih turistov, kot so Benetke, Firence in Rim," pravi Palmucci.

Dodatne težave povzroča že omenjeni porast okužb, za kar krivijo mlade dopustnike. Res je sicer, da je tudi testov precej več, a Italijani se vseeno bojijo zime, napovedi drugega vala pa so popolnoma porušile prejšnje optimistične napovedi za jesensko turistično sezono, saj se odpovedi znova vrstijo.

Lastniki malih podjetij imajo občutek, da je bilo vse tisto govoričenje vlade o tem, kako bodo Italijani poleti rešili turizem, le prazna retorika. Fotografije nabito polnih plaž avgusta pa zgolj dimna zavesa za industrijo tik pred zlomom.

Statistika je dovolj zgovorna: kar 70 odstotkov hotelov v večjih mestih, kot sta Rim in Firence, se ni nikdar odprlo po karanteni. Na obali ta delež znaša 20 odstotkov. Italijanski statistični urad napoveduje, da kar 60 odstotkom podjetij v turizmu grozi propad.

Eden usodnejših dejavnikov je prepoved potovanj za Američane, ki predstavljajo enega največjih virov dohodkov za Italijo. Ni redko, da imajo določeni hoteli ali restavracije kar 85 odstotkov ameriških gostov.