Zimska pravljica v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Zimska pravljica v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Hotelirji in drugi ponudniki pričakujejo predvsem domače goste, prihajajo pa tudi tujci.

V novi zimski sezoni so se smučarji in žičničarji razveselili večje snežne pošiljke, ki je omogočila hiter zagon naprav in na smučišča tudi ob zimskem vzdušju v dolinah že privabila precej smučarjev. Žičničarji in ponudniki nastanitev so zadovoljni, da lahko obratujejo, četudi morajo pri tem upoštevati veljavne epidemiološke ukrepe.

Na območju Bohinja so v času praznikov nastanitvene turistične zmogljivosti že zelo dobro zasedene in se še polnijo. Trenutno je zasedenost od 70- do 90-odstotna. Večina gostov je domačih (okoli 80 odstotkov), nekaj pa je tudi tujcev, med njimi Hrvati, Madžari, Poljaki, Čehi, Rusi, Nemci, Angleži. Kot so pojasnili v Turizmu Bohinj, so z obiskom v zadnjih dveh mesecih zadovoljni. November je bil zelo dober, saj so imeli celo več gostov kot novembra 2019, dober obisk zaznavajo tudi v decembru.

Gostje obiskujejo smučišča Vogel, Soriška planina in Pokljuka ter manjše smučišče Senožeta v Srednji vasi in vlečnico Kozji hrbet v Bohinjski Bistrici. Sicer pa je Bohinj z okolico te dni tudi pravi tekaški raj, saj so na območju urejene številne tekaške proge.

Polno zasedeni bodo med prazniki tudi na Krvavcu, pretežno bodo gostili slovenske goste, potem ko je večja skupina iz Romunije zaradi pandemije potovanje odpovedala.

Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Kranjska Gora si mane roke

V Kranjski Gori je zasedenost nastanitvenih zmogljivosti odlična in takšne so tudi napovedi do konca leta, je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Konci tedna so polni že nekaj časa. "Od 20. decembra do konca leta pa bodo nastanitve praktično 100-odstotno zasedene," je pojasnil. Izredno dober je tudi obisk smučišča in tekaških prog.

Z obiskom so zadovoljni tudi v nastanitvah pod okriljem družbe Hit. Za kranjskogorski hotel Korona, ki je del istoimenskega igralniško-zabaviščnega centra, kaže, da bodo namestitvene kapacitete za praznike polno zasedene z igralniškimi gosti iz tujine. Gre pretežno za zveste goste iz Avstrije in Italije, ki večinoma na oddih prihajajo v parih.

V alpskem resortu Špik v Gozdu - Martuljku v decembru gostijo veliko domačih gostov, ki porabljajo turistične bone, pa tudi tujce. Napoved za praznike je optimistična, približujejo se polni zasedenosti in zadovoljni so, da lahko v primerjavi z lanskim letom poslujejo, navkljub številnim omejitvam.

V hotelih Hit Alpinea imajo za božič še nekaj prostih postelj, v času novega leta pa so že skoraj polno zasedeni. V času praznikov bodo tako kot že vse leto prevladovali gostje iz Slovenije, zelo pa jih veseli porast gostov iz Italije, Hrvaške in Srbije.

Prevladujejo družine

Nastanitve pod okriljem družbe Hotel Cerkno so v obdobju od 25. decembra do 9. januarja polno zasedene, sobe je mogoče dobiti zgolj v primeru odpovedi, kar pa se zaradi covida-19 tudi dogaja. Med gosti v času praznikov in takoj po novem letu bodo prevladovale družine iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Srbije ter BiH-a. Tudi z dozdajšnjo zasedenostjo so v Cerknem zadovoljni in upajo na dobro sezono.

Tudi na Rogli, kjer imajo dobrih 40 centimetrov naravnega snega, do konca decembra pričakujejo dobro zasedenost. Glede na trenutno stanje rezervacij so nastanitve na Rogli v času praznikov več kot 95-odstotno zasedene, predvidoma bo okoli 84 odstotkov domačih gostov, med tujci bo največ Hrvatov in Madžarov.