Udeleženci današnje razprave. Foto: STO
Udeleženci današnje razprave. Foto: STO

V uvodu v panel na Bledu je danes stanje turizma orisala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. Povedala je, da potovalna industrija v letošnji poletni sezoni doživlja preporod. Turisti se vračajo, vse več evropskih destinacij pa že beleži številke, ki presegajo tiste iz leta 2019.

Hkrati je opozorila, da se panoga sooča s številnimi izzivi. Pakova je med drugim izpostavila podnebno krizo in veliko pomanjkanje kadrov: "Leta nizkih plač so se vrnila kot bumerang." Tu je še vojna v Ukrajini, ki podpihuje rast cen in stroškov, počasno je okrevanje poslovnega turizma.

Zaradi teh in drugih okoliščin je nestabilnost v turizmu nova realnost. "Govorimo lahko celo o obdobju permanentne krize," je ocenila direktorica STO. Na poti okrevanja mora biti panoga po oceni Pakove bolj drzna, inovativna in vključevalna, izkoristiti mora nove tehnologije. Potrebna je okoljska in družbena trajnost: "Ne moremo početi istih stvari in pričakovati drugačnega rezultata."

Direktorica STO, Maja Pak. Foto: BoBo
Direktorica STO, Maja Pak. Foto: BoBo

Mir je osnova za razvoj turizma

Gospodarski minister Matjaž Han je v nagovoru zatrdil, da se odločevalci zavedajo pomena turizma za nacionalno, evropsko in globalno gospodarstvo. Čeprav so številke tako v slovenskem kakor tudi v evropskem turizmu letos dobre, je opozoril na izzive, kot so vojaški konflikt v Ukrajini, cene energije, podnebne spremembe ter višji življenjski stroški. Dodal je, da je mir je osnova za razvoj turizma, poroča STA.

Aktualne teme naslavlja nova strategija slovenskega turizma za prihodnje sedemletno obdobje. "Naša vizija je zelena in butična destinacija z majhnim ogljičnim odtisom in veliko vrednostjo za vse deležnike," je dodal Han. Prepričan je, da ima z novo strategijo slovenski turizem možnost razvoja na bolj trajnostni način.

Predsednik Evropske potovalne komisije (ETC) Luis Araujo je povedal, da mora turizem prevzeti vodilno vlogo in sprejemati odločitve. Meni, da mora panoga zgraditi skupnost, tudi s sprejemanjem delovne sile iz drugih delov sveta, pri čemer mora takim delavcem pomagati pri izobraževanju in integraciji. Poskrbeti mora za svoje zaposlene, biti izvirna in ustvarjati ter slediti osnovnemu poslanstvu in vrednotam, je dejal.

Han je poudaril, da se zaveda pomena turizma. Foto: BoBo
Han je poudaril, da se zaveda pomena turizma. Foto: BoBo

Fleksibilni modeli delovanja za preživetje turizma ob morebitnih nadaljnjih krizah

Evropski turizem po koronski krizi okreva hitreje od svetovnega povprečja, je povedala izvršna direktorica Svetovne turistične organizacije pri ZN (UNWTO) Zorica Urošević. Govorila je tudi o novih trendih, kot so daljša potovanja na manj oddaljene destinacije, želja po doživetjih v naravi ter bolj odgovorno obnašanje turistov. Hkrati ti še posebej iščejo varnost in večjo prilagodljivost pri rezervacijah.

Matevž Frangež, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ocenjuje, da je Slovenija v luži izpostavljenih pričakovanj turistov v pokoronskem obdobju v odličnem položaju. Poudaril je pomoč države turistični panogi v času epidemije, pa tudi milijonske državne razpise za razvoj gorskih središč in izgradnjo ter nadgradnjo namestitvenih kapacitet. Zavzel se je za uvedbo fleksibilnih modelov delovanja, ki bodo turizem obdržali nad vodo v primeru prihodnjih kriz, poroča STA.

Ne gre za okrevanje turizma, temveč zasnovanje panoge na novo

Direktorica regionalnega oddelka za Evropo UNWTO Alessandra Priante meni, da se panoga v obdobju okrevanja ne bi smela osredotočati na vrnitev na številke pred covidom-19. "Mnogi so turizem leta 2019 sovražili," je spomnila na številne težave in izzive, kot je na primer prenatrpanost določenih destinacij. Da ne gre za okrevanje, ampak je treba na novo zasnovati panogo, se je strinjal tudi direktor Združenja ameriških potovalnih agencij USTOA Terry Dale.

Generalni sekretar Združenja evropskih potovalnih agencij ECTAA Eric Dresin je med drugim pozval k razvoju ponudbe z bolj trajnostnimi storitvami in produkti.

Violeta Bulc si želi horizontalnega povezovanja. Foto: EPA
Violeta Bulc si želi horizontalnega povezovanja. Foto: EPA

Violeta Bulc izpostavila pomen razvoja infrastrukture

Nekdanja evropska komisarka za promet Violeta Bulc je poudarila, da je prihodnost v sodelovanju in soustvarjanju prihodnosti, ki si je želimo: "Upam, da bomo v bodoče v okviru turizma videli močnejše ekosisteme, horizontalna povezovanja, ki bodo skupaj pripeljala področja zdravja, prometa, ekonomskih modelov in vseh turističnih dejavnikov in deležnikov," je dejala.

Bulčeva je izpostavila pomen razvoja infrastrukture, še posebej prometne, katere podhranjenost se je v Evropi še posebej pokazala ob kaosu na letališčih v letošnjih poletnih mesecih. "Manjkajo železniške povezave, nočni in hitri vlaki, države članice EU se za to počasi odločajo," je še dodala.

Zavzela se je za sodelovanje, uvajanje novih znanj in razumevanje sistema na vseh ravneh: "Samo skupaj lahko najdemo rešitve, pri čemer pa turizem trendom ne sme slediti, ampak jih mora soustvarjati," je zaključila.