Čeprav se epidemija pri nas umirja, smo glede na semafor Evropske unije še vedno v rdeči fazi. Glede na najnovejše projekcije Instituta Jožef Stefan bomo oranžno dosegli čez dober teden dni, zeleno pa sredi julija. Turistični predstavniki tako s previdnim optimizmom zrejo v sezono. Foto: BoBo
Čeprav se epidemija pri nas umirja, smo glede na semafor Evropske unije še vedno v rdeči fazi. Glede na najnovejše projekcije Instituta Jožef Stefan bomo oranžno dosegli čez dober teden dni, zeleno pa sredi julija. Turistični predstavniki tako s previdnim optimizmom zrejo v sezono. Foto: BoBo
Ob umirjanju epidemije turistični delavci s previdnim optimizmom zrejo v poletno sezono

Po ocenah Slovenske turistične organizacije bo domačih turistov letos nekaj manj kot lani, a še vedno 15 odstotkov več kot leta 2019. Nekaj več kot lani pa pričakujejo tujih turistov, čeprav še vedno občutno manj kot predlani. Pri tem predvsem poudarjajo nujnost pretočnosti državnih meja. Trenutno je odprta približno polovica nastanitvenih obratov, preostali bodo goste znova sprejeli na začetku junija, torej prihodnji teden. Hotelirji namreč še ne morejo ponuditi vseh svojih namestitev, dovoljena je do polovična zasedenost kapacitet. To je eden glavnih razlogov, da je nekaj hotelov v slovenski Istri – tudi večjih družb – še zaprtih. Opažajo zadržanost pri gostih iz tujine, želijo pa jasne informacije o pogojih za prehod meje.

Nov mestni hotel v Kopru sprejel prve goste

Kot je poročala Tjaša Škamperle za Radio Slovenija, je včeraj prve goste sprejel novi mestni hotel v Kopru. Lastnik Aleš Piščanc je ob tem povedal: "Gre za mestni hotel, vsekakor ciljamo na poslovni turizem, med sezono pa tudi na klasični turizem. Hotel ima štiri zvezdice, z vsebino iščemo takšne goste, ki si želijo nekaj več prestiža in pozornosti."

Na obali se tare domačih gostov

Eurotasovi hoteli v Piranu, Portorožu in Fiesi bodo vrata odprli kmalu, pravi Aleksander Pintar: "Za visoko sezono imamo rezervacije skoraj tako kot v preteklih letih. Ta vmesni čas v juniju, ko je še veliko nejasnosti glede prehajanja meja, načina bivanja itd. je bolj opcijsko povpraševanje. Čeprav dobivamo odzive in interes, je to še vedno v povojih."

V izolskih hotelih Belvedere in Marina že mesec dni sprejemajo goste, Delfin pa ostaja kljub številnim rezervacijam zaprt, dokler ne bo dovoljena več kot polovična zasedenost.

Od Savinih turističnih nastanitev sta v Istri zdaj odprta le lucijski kamp in hotel Histrion, v prihodnjem tednu bodo odprli preostale, tudi Grand Hotel Bernardin, kjer pa že gostijo poslovna srečanja. Oživitev kongresnega turizma povezujejo z vzpostavitvijo letalskih povezav. Prav potrebam poslovnega turizma so se zelo posvetili v ankaranski Adrii, kjer so prostor za bovling preuredili v dvorano za 350 ljudi in zdaj pričakujejo prve dogodke. Vsi njihovi zaposleni že delajo, v prihodnjih dneh pričakujejo solidno zasedenost.

Težka, negotova in kratka sezona na Gorenjskem

Tudi na Gorenjskem počasi odpirajo poletno sezono, ki bo, se zavedajo tamkajšnji turistični delavci, zelo težka, negotova in v omenjeni regiji tudi kratka. Seveda pozdravljajo napoved o novih turističnih bonih in razširitev njihove uporabe. Kot poudarja direktor kranjskogorskega turizma Blaž Veber, pa se morajo zavedati, da vseh teh lani neizkoriščenih več kot 230 milijonov evrov ne bo našlo poti v turistične blagajne.

Turistični sektor je zaradi epidemije covida-19 med najbolj prizadetimi. Foto: Pixabay
Turistični sektor je zaradi epidemije covida-19 med najbolj prizadetimi. Foto: Pixabay

"Skoraj upamo z gotovostjo trditi, da bo večina teh bonov, ki so ostali neporabljeni, ostala neporabljena, verjetno je vzrokov več. Upam, da se nam bo zgodila lanska sezona, samo nisem pa toliko optimističen. Brez reševanja slovenskega turizma za odprtje meja, to se pravi v radiju 500 kilometrov, za naše glavne trge – Italija, Avstrija, Nemčija, se resnično nadejamo, da bo lahko samo s to odločitvijo in s to možnostjo potovanja med temi državami naš turizem tudi v letošnjem poletnem času zaživel oziroma se ohranil," je povedal Blaž Veber.

V vseh gorenjskih turističnih občinah so sicer čas zaprtja izkoristili za uvajanje novih ponudb. V Radovljici na primer so se odločili za smer butičnega turizma s številnimi novimi pridobitvami v starem mestnem jedru, na Bledu so svojo ponudbo usmerili k dejavnemu in – kot pravi direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj – ne več čezmorskemu gostu. "Domači gost bo zagotovo močno zastopan, poleg tega pa računamo na nemškega gosta in pa goste iz sosednjih dežel. Kar se tiče povpraševanja, smo soočeni z dvema stvarema. Po eni strani z optimizmom, ljudje želijo potovati, želijo končati te omejitve zaradi ukrepov. Po drugi strani pa gledajo vedno z enim očesom na to, ali je mogoče priti in ali se je mogoče vrniti."