Obisk popotnikov se je sicer najbolj povečal v italijanskih mestih in umetniških središčih. Foto: EPA
Obisk popotnikov se je sicer najbolj povečal v italijanskih mestih in umetniških središčih. Foto: EPA

Kot kaže študija turističnega združenja Assoturismo Confesercenti, se Italija lahko izjemno veseli lanskih turističnih rezultatov. V letu 2023 so v državi našteli 445,3 milijona turističnih prenočitev, kar je 8,1 odstotka več kot leto prej.

Rast števila turističnih prenočitev so poganjali predvsem gostje iz tujine, ki so jih lani ustvarili 13,7 odstotka več kot leta 2022. Število domačih gostov se je v primerjavi z letom prej povečalo za 2,8 odstotka, skupno pa so ustvarili 216,8 milijona prenočitev.

"Po treh zelo dolgih letih se turizem končno vrača na raven pred pandemijo covida-19, tudi po zaslugi porasta števila tujih gostov. To kaže, da je promocija italijanskega turizma na tujih trgih temeljnega pomena," je komentiral predsednik združenja Assoturismo Confesercenti Vittorio Messina. Leta 2019 so turisti v Italiji ustvarili 436,7 milijona prenočitev.

Turizem je po njegovih besedah znova dokazal svojo sposobnost, da je gonilna sila za gospodarstvo celotne države. "Vendar ga moramo še naprej podpirati," je poudaril. Kot problematične je pri tem označil težke razmere v mednarodnem prostoru in negotovost glede domačega povpraševanja zaradi upada kupne moči Italijanov.

Obisk popotnikov se je sicer najbolj povečal v italijanskih mestih in umetniških središčih (za 11,4 odstotka) ter v gorskih krajih (za 11,1 odstotka). V zdraviliščih so opazili 10,2-odstotno rast. Najmanjšo rast obiska so opazili na jugu Italije in na otokih (rast 4,4 odstotka). Podpovprečna je bila tudi na severovzhodu države (za 7 odstotkov), medtem ko se je na severozahodu število turističnih nočitev povečalo za 11,7 odstotka, v osrednji Italiji pa za 10,4 odstotka.