Razmerje med domačimi in tujimi prenočitvami je bilo 12 odstotkov proti 88. Foto: BoBo
Razmerje med domačimi in tujimi prenočitvami je bilo 12 odstotkov proti 88. Foto: BoBo

V Mariboru so lani našteli 439.414 prenočitev in 196.033 turističnih prihodov, kar je za 71 oziroma 89 odstotkov več kot v letu 2021. V zadnji tretjini leta je bilo prenočitev za devet odstotkov več kot v enakem obdobju rekordnega leta 2019.

Maribor je bila leta 2012 Evropske prestolnice kulture. Foto: BoBo
Maribor je bila leta 2012 Evropske prestolnice kulture. Foto: BoBo

Sicer je bilo v celotnem letu 2022 v drugem največjem slovenskem mestu pet odstotkov manj prenočitev kot v predkoronskem letu. Razmerje med domačimi in tujimi prenočitvami je bilo 12 odstotkov proti 88 – za največ teh so poskrbeli turisti iz Nemčije, Poljske, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Ukrajine in Italije. Povprečna doba bivanja je bila 2,2 dneva.

Maribor v igri za naziv najboljše evropske destinacije

20. januarja se je na mednarodni platformi European Best Destinations začelo že 14. spletno glasovanje za naziv najboljše evropske destinacije, ki bo trajalo 20 dni. V ožji izbor je posebna žirija na podlagi kriterijev, kot so uspešno izvedeni projekti, kulturna in turistična ponudba, kakovost bivanja ter trajnostni razvoj, uvrstila 20 krajev, edino slovensko mesto med njimi je prav mesto najstarejše trte. Lansko leto je slavila Ljubljana.

Zavod za turizem Maribor bo v času glasovanja po napovedih izvajal digitalno kampanjo Vote for Maribor (Glasuj za Maribor). Z zabavnim promocijskim videom bodo nagovarjali k obisku Evropske prestolnice kulture v letu 2012, ki je po njihovih navedbah tudi odlična gastronomska destinacija in destinacija za dejavnosti na prostem.