V Kranjski Gori bosta dva nova glampinga. Foto: BoBo
V Kranjski Gori bosta dva nova glampinga. Foto: BoBo

Na razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za vlaganja v nastanitveno turistično infrastrukturo je bilo uspešnih pet projektov na Gorenjskem. Med drugim se v Kranjski Gori obeta gradnja dveh glampingov. Novi glamping v Podkorenu namerava urediti ljubljansko podjetje Provesta inženiring. Vrednost projekta je ocenjena na skoraj 7,5 milijona evrov, sofinanciranje pa znaša dva milijona evrov. Kot je za STA povedal predstavnik podjetja Provesta Bojan Oražem, bo Glamping Kranjska Gora sestavljen iz centralnega objekta in osmih glamping hišk.

Novo počitniško naselje nameravajo zgraditi med Savo Dolinko in regionalno cesto Podkoren–Kranjska Gora na parceli, kjer so trenutno travnik, lesen nadstrešek in mala hidroelektrarna. V centralnem objektu glampinga bodo restavracija, fitnes in velnes, v prvem nadstropju bodo tri suite, v mansardi velik apartma, v vsaki od osmih glampinških hišk pa bo prostora za dve osebi ali za štiričlansko družino. Skupaj bo tako lahko naenkrat v turističnem naselju bivalo okoli 50 gostov.

Kot je zagotovil Oražem, bodo poskrbeli za do okolja prijazno, leseno gradnjo. Ogrevali bodo z geotermalno toplotno črpalko, objekti bodo opremljeni s pametno napeljavo, zunaj bodo uredili naravni bazen, glamping pa bo imel tudi svojo hidroelektrarno in bo, kar se tiče električne energije, samozadosten. Glamping naj bi zaživel konec prihodnjega leta. Za projekt so namreč že pridobili vso potrebno dokumentacijo, za gradbeno dovoljenje plačajo le še komunalni prispevek. Izbrane imajo tudi že izvajalce del. V kratkem naj bi stekla izdelava lesenih delov, spomladi, ko bo vreme dopuščalo, pa naj bi objekte začeli postavljati v prostor.

Medtem ko je ta projekt že zelo jasno začrtan, pa je drugi kranjskogorski glamping, poimenovanega Glamping Kozorog – Alpska plaža, ki je prav tako uspel na razpisu, javnosti za zdaj precej slabše poznan, podrobnosti projekta še niso razkrite. Projekt je glede na rezultate razpisa ocenjen na skoraj 3,5 milijona evrov, zagotovljeno pa je sofinanciranje v vrednosti dobrega milijona evrov.

Ideja v Žirovnici tlela že nekaj časa, novosti tudi v Bohinjski Bistrici in na Voglu

Medtem bo v Žirovnici s pomočjo sofinanciranja nastal nov hotel, ki ga načrtuje podjetje za dizajn, grafični inženiring in tisk Medium. Kot je za STA pojasnil direktor Miran Dolar, sta dejavnosti njihovega družinskega podjetja večinoma klasični offset in digitalni tisk. Zaradi povečevanja pomena in vloge digitalizacije pa klasična tiskarska dejavnost izgublja trg, zato želijo v podjetju diverzificirati dejavnost tudi na druga področja.

Poleg poslovne stavbe v Žirovnici imajo zemljišče, primerno za gradnjo manjšega hotela. "Ideja je tlela že nekaj časa, saj lastniki in družinski člani poleg obstoječe poslovne dejavnosti združujemo tudi dolgoletne hobije, kot so kolesarstvo in druge športe na prostem. Tako smo se odločili, da naše akumulirane prihranke iz osnovne dejavnosti namenimo novi dejavnosti – turizmu," je povedal Dolar.

K izvedbi naložbe jih je spodbudila tudi možnost pridobitve nepovratnih sredstev. Projekt je ocenjen na skoraj 3,4 milijona evrov, sofinanciranje pa je zagotovljeno v vrednosti 823.000 evrov. Kot je napovedal Dolar, bo naložba dokončana do konca leta 2025 ali v začetku leta 2026.
Hotel bo v 20 sobah ponujal 48 ležišč in gostinsko ponudbo z barom in zajtrkovalnico, kosila in večerje pa bodo po vnaprejšnjem dogovoru z gosti ponujali v sodelovanju z lokalnimi gostinci. V objektu bo tudi manjši velnes, ponujali pa bodo tudi izposojo koles in organizacijo ter vodenje doživetij na prostem, od kolesarskih tur in pohodništva do turne smuke.

Nov nastanitveni objekt se napoveduje tudi v Bohinjski Bistrici, kjer bo družba Stanovanjska hiša – gradnja in prodaja nepremičnin uredila penzion. Projekt je ocenjen na 2,4 milijona evrov, sofinanciranje pa bo znašalo 700.000 evrov.

Prenovljena oziroma rekonstruirana pa bo tudi koča Murka na Voglu, v kateri zdaj deluje hostel. Gre za projekt Žičnic Vogel, ki je vreden 1,8 milijona evrov, višina sofinanciranja pa je 146.000 evrov.