Gneča v Benetkah je predvsem v poznopomladanskih, poletnih in jesenskih mesecih precejšnja. Foto: Shutterstock
Gneča v Benetkah je predvsem v poznopomladanskih, poletnih in jesenskih mesecih precejšnja. Foto: Shutterstock

Sistem zaračunavanja vstopnine oz. rezervacije po spletu je za zdaj načrtovan le za točno določenih 29 dni med 25. aprilom in sredino julija, torej za obdobje prvomajskih počitnic in prvih poletnih koncev tedna, ko je v Benetkah tradicionalno gneča še večja kot sicer. Omejitve bodo veljale med 8.30 in 16. uro.

Obiskovalci bodo morali obisk rezervirati po spletu in plačati pet evrov za pridobitev kode QR, ki jo bodo preverjali na določenih vstopnih mestih in jim bo omogočila vstop v najbolj turistično oblegane predele mesta. Omejitve ne bodo veljale za manjše otoke v laguni, kot je Murano, ki je znan po svoji steklarski industriji.

Domačini, študenti, delavci in lastniki stanovanj v mestu bodo oproščeni plačila in rezervacijskega režima, je povedal svetnik Michele Zuin. Obiskovalci, mlajši od 14 let, se bodo morali prijaviti, vendar bo dostop zanje brezplačen.

Tiste, ki ne bodo upoštevali ukrepa in jih bodo pri tem ujeli, bodo kaznovali z globo med 50 in 310 evri.

"Gre za prvi tovrstni ukrep na svetu, da bo vstop v mesto mogoč le z vstopnino," je na četrtkovi novinarski konferenci dejal župan Benetk Luigi Brugnaro.

Oblasti so sicer že pred dobrima dvema mesecema, ko so predstavile okvirni načrt uvedbe vstopnine, zagotovile, da glavni namen ukrepa ni polnjenje mestnega proračuna, ampak nadzor nad prihodom turistov v mesto.

Približno štiri petine vseh turistov namreč obišče Benetke le za en dan. V letu 2019, torej pred epidemijo covida, je v Benetke prišlo približno 19 milijonov enodnevnih turistov, zaradi česar je zamisel o zaračunavanju vstopnine tudi vzniknila. Uvesti so jo nameravali že lani, a projekt so nato zadnji trenutek zamaknili.

Čezmerni turizem občutljivo Beneško laguno ogroža že vrsto let. Julija so strokovnjaki Unesca svetovali, da naj se Benetke uvrstijo na seznam ogrožene kulturne dediščine, saj so opozorili, da Italija ne stori dovolj, da bi to znamenitost ubranila pred vplivi podnebnih sprememb in množičnega turizma. Leta 2021 so v mestu omejili vstop velikim ladjam križarkam.

Benetke bodo začele zaračunavati vstopnino