Turistični sektor je v zadnjem času prizadelo več težav. Foto: AP
Turistični sektor je v zadnjem času prizadelo več težav. Foto: AP

V avstrijskem turizmu bodo v prihodnje poskušali privabiti čim več tuje delovne sile. Kot pojasnjuje vodja sektorja za turizem pri gospodarski zbornici avstrijske Koroške Josef Petritsch, so zaradi bližine, znanja nemškega jezika in članstva v Evropski uniji še posebej dobrodošli tudi delavci iz Slovenije.

Avstriji primanjkuje turističnih delavcev

"Po izkušnjah se zaradi podobne miselnosti tudi lepo vključijo, so izobraženi in zelo pridni. Lahko rečemo, da je to za nas zanimiv trg delovne sile," je dejal Petritsch. Vendar pa so hotelirji in gostinci pri iskanju tujih delavcev v vse večjih težavah, zato jih poskušajo privabiti na vse možne načine. "Do nas ni daleč, ob nedeljah imamo zaprto. Vse plače smo zvišali, to seveda ni lahko, ampak so tudi cene višje. Ne vemo pa, ali bodo gostje pripravljeni to plačati," je zaskrbljen gostinec Stefan Breznik.

Minimalna plača za pomožne delavce v turizmu bo s 1. majem znašala 1800 evrov bruto, a zaslužijo lahko seveda bistveno več. "Dobrih natakarjev, ki so strokovno podkovani, za neto plačo, nižjo od 1800 ali 2000 evrov neto, na trgu ni veliko," dodaja Breznik. Najbolj so iskani natakarji, kuharji, sobarice in drugi pomožni delavci v turizmu.