Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po zadnjih podatkih je v Benetkah 49.693 turističnih postelj po hotelih in drugih nastanitvah, prebivalcev pa 49.304.

Benetke, svoj čas srce mogočne pomorske republike, so od začetka 50. let izgubile več kot 120.000 prebivalcev, ki jih je odgnala vrsta težav, a v prvi vrsti množični turizem. Na tisoče turistov se vsakodnevno zgrinja nad beneške trge, mostove in ozke prehode in povzročajo frustracije lokalnemu prebivalstvu.

Venessia.com, aktivistična skupina, ki že leta vodi kampanjo za ohranitev beneške dediščine, šteje število prebivalcev v zgodovinskem jedru mesta in od leta 2008 podatke prikazuje na elektronskem zaslonu lekarne Morelli. Število prebivalcev je prvič padlo pod 50.000 lani poleti.

“Počutimo se kot tujci v lastnem domu, ker ko se sprehajaš po ulicah, smo v manjšini," je za Guardian povedal vodja projekta Matteo Secchi. “Vsake toliko še vidiš kakega Benečana in ga pozdraviš na daleč, sicer pa si obdan s turisti.”

Ocio, lokalna skupina, ki se ukvarja z nepremičninskim vprašanjem v Benetkah, je aprila v izložbo knjigarne Marco Polo namestila elektronski zaslon, ki prikazuje naraščajoče število postelj za turiste. “Nikdar si nismo predstavljali, da bo že v nekaj mesecih število na zaslonu preseglo število prebivalcev," so sporočili na svoji spletni strani.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V čakanju na odločitev Unesca

Vse to v času, ko Benetke čakajo na odločitev Unesca, ali bo mesto dodano na seznam ogroženih krajev s kulturno vrednostjo. Agencija je julija poudarila, da Benetkam grozi “nepopravljiva” škoda zaradi vrste težav, od posledic podnebnih sprememb do množičnega turizma, pri tem pa okrcali italijansko vlado, ker omenjenih težav ne naslavlja.

“Čeprav je v nekaterih predelih število turističnih nastanitev že preseglo tista domačinov, pa smo pred zasedanjem Unesca želeli poudariti, kako nenehno odpiranje novih hotelov in pomanjkanje regulacije na področju kratkoročnih najemov pospešeno spreminja zgodovinsko mesto v turistično atrakcijo,” navajajo v Ochiu.

Obiskovalci so se v polnem številu v Benetke letos vrnili prvič po hudih poplavah leta 2019 in pandemiji. Ob najbolj obleganih dnevih se nad mesto zgrne tudi do 40.000 dnevnih obiskovalcev, zaradi česar so beneške oblasti napovedale, da bodo z naslednjim letom začele pobirati vstopnino 5 evrov za tiste, ki bodo v mestu ostali samo en dan.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Spodbuditi oblasti k ukrepanju

Simone Venturini, mestni svetnik za turizem, pravi, da cilj ukrepa ni finančno okoriščanje, ampak pozicioniranje Benetk kot “pionirja na globalni ravni" in najti “ravnovesje med pravicami tistih, ki živijo, študirajo ali delajo v Benetkah, in tistih, ki mesto obiščejo”.

A Secchi se boji, da bo pobuda Benetke spremenila v zabaviščni park, ne pa mesto, kjer bi si ljudje želeli živeti in delati.

“Benetke morajo regulirati tok turistov, ne pa računati vstopnine," je dejal. “Prav tako ne potrebujemo Unesca, da nam pove, da smo ogroženi. To vemo že desetletja. A morda bo uvrstitev na seznam ogroženih krajev vsaj malce spodbudila oblasti, da storijo več za nas.”