Med Brici so najbolj zaželeni ljubitelji vsega dobrega – gurmani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Med Brici so najbolj zaželeni ljubitelji vsega dobrega – gurmani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Prav zato Brd ne bodo več promovirali kot turistične destinacije, temveč kot skupnost. Razvoj turizma bo temeljil na butičnosti in obiskovalcih, ki bodo spoštovali iste vrednote, kot jih domačini. To pa so trajnostno, zeleno in lokalno.

Novo turistično strategijo so pripravljali leto dni z različnimi soudeleženci. Zaradi vse večjega števila obiskovalcev predvsem v poletnih mesecih, ki so povzročali pritiske na strnjena vaška jedra, so se spoprijemali z vse večjo potrebo po urejanju parkirne in druge infrastrukture ter posledično z vprašanjem, kako naprej.

Butični turizem brez petičnosti

Direktorica zavoda za turizem Tina Novak Samec je na seji občinskega sveta pojasnila, da bodo oglaševali butični turizem, kar pa ne pomeni petičnosti. "V osrčje strategije postavljamo briškega človeka, to je tudi naša razlikovalna prednost proti številnim svetovno znanim turističnim destinacijam. Zato smo definirali tudi, katere goste si v Brdih želimo. Če Brici resnično spoštujemo našo zemljo, naš teritorij in slehernega, ki pri nas živi in ki k nam prihaja, si želimo tudi ozaveščenih gostov. Takšnih, ki ravno tako spoštujejo trajnostno, zeleno in lokalno. Se pravi vse vrednosti, ki jih gojimo sami Brici," je bila jasna.

Turistična strategija predvideva štiri ciljne skupine obiskovalcev. "Na prvem mestu, glede na to, da smo enograstronomska skupnost, so gurmani, ljubitelji vsega dobrega. Druga ciljna skupina so tisti, ki ljubijo sproščen oddih – sprostitev, raziskovanje, uživanje tudi v našem okolju, kulturi in umetnosti, ter zeleni raziskovalci, pa tudi predstavniki posebnih poslovnih skupin," dodaja Samec.

V zadnjih štirinajstih letih so v Brdih potrojili število prenočitev. Za ravno toliko se je povečalo število postelj. Prav zato bodo v prihodnje v ospredje postavljali uravnotežen pristop in krepitev dodatne vrednosti s ciljem "raje manj in bolje".