V Dolomitih si obetajo rekordno zimsko sezono

V Cortini d'Ampezzo, kjer se že pripravljajo na olimpijske igre leta 2026, na smučiščih te dni ni nobenih skrbi. "Že za božič smo imeli vse polno. Po hotelih je bilo vse zasedeno že vnaprej. Popolnjene pa so tudi zasebne nastanitve," pove Marco Zardini, predsednik žičničarskega konzorcija Skiworld v Cortini in okolici.

Tudi v Alti Badii je december ponudil veliko snega in dovolj sončnih dni ter tako popolnil domala vse razpoložljive nastanitve. "Zelo dobro se počutim, prelepo je. Ampak ne govorimo tega preveč na glas, ker bo sicer prišlo preveč ljudi," je nasmejana ena od rekreativnih smučark.

Podobno razpoloženje je tudi drugod. Na smučiščih v Dolomitih – kjer imajo skupaj 1200 kilometrov smučarskih prog in 450 žičnic – napovedujejo rekordno sezono. Za sneg naj bi bilo poskrbljeno ne glede na temperature. Letos so v posodobitve vložili 110 milijonov evrov.

"Smučišča v sklopu Dolomiti SuperSki so letos vlagala zlasti v sisteme programiranega zasneževanja, pa v nove teptalce snega. Postavili so tudi štiri nove žičnice, kar vse prispeva k večjemu udobju in varnosti na smučiščih," razloži Andy Varallo, predsednik konzorcija Dolomiti SuperSki.

Smučišča sicer veljajo za najbolj priljubljen praznični cilj v Italiji. V Alpe in Apenine se bo tako odpravilo kar 30 odstotkov od skupaj 19 milijonov Italijanov, ki bodo med božičem in tremi kralji dopustovali vsaj kakšen dan. Na drugem mestu po priljubljenosti so zgodovinska mesta, na tretjem pa obmorska letovišča. Božično-novoletni turizem je v Italiji vreden približno 15 milijard evrov.