Goriška brda so izjemno priljubljena destinacija tako med domačimi kot tujimi gosti. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Goriška brda so izjemno priljubljena destinacija tako med domačimi kot tujimi gosti. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

"Skupek vseh aktivnosti je doprinesel k še eni uspešni turistični sezoni," so zapisali v Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

"Od januarja do konca novembra je 29.322 gostov ustvarilo 56.771 nočitev, kar pomeni, da je destinacija presegla rezultat iz rekordnega leta 2019 in leta 2020. V letu 2020 je v Brdih 21.590 gostov ustvarilo 42.563 nočitev," so zapisali.

Kot so povzeli, so v srednjeveški vasici Šmartno otrokom ponudili spoznavanje briških bajeslovnih bitij, v Bregu pri Golem Brdu sta Mirela in Adriana Peresin iz Turizma Breg zasnovali produkt Južna pod wljko oz. malica pod oljko, ponudnik Peterc pa je v Kojskem gostom ponudil možnost posvojitve trte.

Destinacija je povezala čezmejne zgodbe. Tik pred prihodom Dirke po Italiji so briško pokrajino na obeh straneh meje preplavile utrinkovalnice ali mala rumena počivališča. Utrdila je povezave z destinacijami iz Skupnosti Julijskih Alp, poleg pohodne poti Juliana so junija odprli novo kolesarsko pot Juliana Bike.

V Goriških Brdih so namenili pozornost povezovanju različnih kultur. V ospredje so postaviti projekt Krog umetnosti – Art Circle, mednarodni festival vizualnih umetnosti, ki na področju celotnih Brd in v delu Vipavske doline vsako leto združuje umetnike, vinarje, turistične ponudnike in predstavnike različnih veleposlaništev v Sloveniji.

V zavodu so poudarili še, da jih je mednarodni turistični strokovnjak Terry Stevens vključil med 50 najboljših evropskih destinacij v knjigi Wish You Were Here – Europe. Vse so prestale ocenjevanje po modelu podjetja Stevens & Associates, ki prepoznava najboljše prakse v razvoju in kompetentnosti organizacij.