Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Trenutno v panogi potrebujemo skoraj 10.000 kadrov. V iskanju teh kadrov se bomo morali spopasti s številnimi izzivi," je Cvar poudaril za STA ob robu Zelenega dne slovenskega turizma v Krškem.

Združenja, ki zastopajo gostinstvo in turizem, so v teh dneh že začela usklajevati predloge za nujne ukrepe, ki jih bodo naslovila na novo vlado. "To problematiko bo treba reševati urgentno," je poudaril Cvar.

Kadrovsko problematiko je treba nasloviti na različnih ravneh. "Nekateri ukrepi bodo delovali srednjeročno in dolgoročno. Tak ukrep je denimo promocija, s katero želimo izboljšati podobo teh poklicev. Ti so lahko zelo lepi, čeprav v javnost prej pricurljajo negativne zgodbe. To želimo popraviti."

Delodajalci se ob tem po besedah Cvara zavedajo, da morajo poskrbeti za svoj del, torej za čim boljše delovne pogoje in ustrezne plače: "Kratkoročno pa bo probleme mogoče reševati le z iskanjem tuje delovne sile."

 Foto: BoBo
Foto: BoBo

"V sosednjih državah so se tega že resno lotili, tu smo v zaostanku. Z novo vlado moramo urgentno poenostaviti in skrajšati postopke zaposlovanja tuje delovne sile in najti načine bolj fleksibilnega zaposlovanja v turizmu, s čimer bi kadre zagotovili tudi tistim, ki kadre potrebujejo za krajši čas, sezonsko," je dejal Cvar.

Še en izziv, s katerim se soočajo v gostinstvu in turizmu, je enormna rast cen surovin. "To pomeni rast prodajnih cen, ne moremo se izogniti tudi rasti stroškov plač," je naštel Cvar. "Čaka nas zahtevno delo."

Višje cene v gostinstvu in turizmu