Nov butični hotel Triangel na lokaciji propadajočega nekdanjega penziona Špik je zgradila gorenjska trgovska družba Dom Trade. Kot je povedal Matjaž Tičar, proukurist podjetja, ki je s tem vstopilo v povsem novo dejavnost, so 3,5 milijona evrov vredno ureditev hotela delno financirali z lastnimi sredstvi, delno pa z dolgoročnim kreditom.

Hotel, ki ponuja 45 postelj v 11 sobah in štirih apartmajih, je začel delovati 1. julija, pri čemer je najprej največ gostov pritegnila restavracija, ki ponuja teraso s pogledom na Martuljško skupino. Zdaj hotel privablja tudi že stacionarne goste. Zaenkrat je največ obiskovalcev Slovencev, prihajajo pa tudi tujci, je povedal Tičar.

Medtem ko se po epidemiji in dolgotrajnem zaprtju gostinskih in turističnih obratov marsikje spopadajo s pomanjkanjem gostinskega kadra, ki si je v tem času iskal delo v trgovini ali proizvodnji, pa v hotelu Triangel tovrstnih težav nimajo, saj so ubrali drugačen pristop.

Kot je povedal Tičar, imajo sistematiziranih 12 delovnih mest, trenutno pa jih imajo zasedenih 10. "Turistične delavce smo zaposlili, ko so bili v času epidemije brez služb, in jim dali korektno plačo," je dejal in pojasnil, da sicer tedaj niso opravljali svojega običajnega dela, temveč so ob gradnji skrbeli za objekt in ga urejali. "Imam občutek, da smo dobili zelo dobro ekipo," je zadovoljen Tičar.

Ker je njihova osnovna dejavnost tudi v času epidemije razmeroma dobro poslovala, težav s financiranjem niso imeli. Dom Trade je član skupine Topdom in ima tri prodajne centre s keramiko in gradbenim materialom. V času epidemije so bile prodajalne sicer za maloprodajo delno zaprte, vendar pa so pravne osebe delale, zato so lahko investicijo brez težav izpeljali.

Hotel Bohinj bo sprejel prve goste
Naslednji petek bo vrata odprl tudi povsem prenovljen Hotel Bohinj, ki ga je leta 2019 kupil kriptomilijonar Damian Merlak, upravlja pa ga turistično podjetje Alpinia. Kot je povedala namestnica direktorja Alpinie Natalija Šahraj, ima prenovljeni hotel 69 sob, konferenčno dvorano, restavracijo in center dobrega počutja.

Sprva so hoteli hotel le obnoviti, vendar pa so arhitekti in statiki ugotovili, da je objekt potreben temeljite prenove, kar je investicijo precej podražilo. Objekt so protipotresno okrepili s kovinsko konstrukcijo, ki so jo obložili z lesom, temeljito pa so prenovili tudi notranjost in zamenjali stavbno ter drugo pohištvo.

Pred kratkim je bila zaključena tudi investicija v gostišče Danica ob istoimenskem kampu v Bohinjski Bistrici. Turistično društvo Bohinj, ki je lastnik objekta, je 1,3 milijona evrov vredno prenovo končalo v desetih mesecih. Restavracija je svoja vrata odprla 20. junija, ta petek pa so odprli še nastanitveni del s petimi sobami in dvema apartmajema.