Okuženih je že 40 odstotkov nasadov v pokrajini Apulija, na peti italijanskega škornja. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Okuženih je že 40 odstotkov nasadov v pokrajini Apulija, na peti italijanskega škornja. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Italija je bila doslej neodločna: zaradi interesov zasebnikov ni nikoli dosledno izsekala zaščitnega pasu, ki bi ustavil širjenje xylelle. Toda zdaj bodo morda pomagali psi, kot je Ellis.
"V drevesnicah, nasadih in pristaniščih, kamor v Italijo pripeljejo rastline iz tujine, je mogoče opraviti prvi pregled s psi, ki zavohajo okužene rastline," razlaga trener psov Mario Fortebraccio.

Bakterijo xylella prenaša žuželka, ki ji pravijo navadna slinarica. Psi bi utegnili biti hitrejši od znanosti, saj se simptomi okužbe s xylello pokažejo pozno. "Okuženih je že 40 odstotkov pokrajine," razlaga kmetijska raziskovalka Maria Saponari in dodaja: "Žuželke se hranijo na vršičkih in zanesejo bakterije v rastlino. Zaradi okužbe se žile zamašijo."

Iskanje okuženih rastlin s pomočjo psov, ki zavohajo okužbo in tako prepoznajo bolno rastlino, je videti obetavno, pravi Fortebraccio.

Bakterija xylella je doslej uničila 90 odstotkov oljčnikov v okolici Lecceja na peti italijanskega škornja, v zadnjih letih pa se je razširila v okolico Brindisija in Taranta ter se bliža Bariju. Po zadnjih podatkih je zaradi okužb pomrlo že okoli 20 milijonov oljk na 50.000 hektarjih apulijskih oljčnikov.

Nekateri pridelovalci so posušena drevesa nadomestili z odpornejšimi sortami, drugi s plantažami eksotičnega sadja, večina pa je oljkarstvo – vsaj začasno – opustila.

V južni Italiji bodo nasade oljk po okužbi z bakterijo reševali tudi s pomočjo psov.