Foto: Velika planina
Foto: Velika planina

Kamnik je lani obiskalo 36.000 turistov, ki so opravili skoraj 90.000 prenočitev. Kljub močnemu upadu domačih gostov je lani v primerjavi z letom 2021 zelo poskočilo število tujih turistov, ki jih je bilo za 118 odstotkov več kot leto prej. Prenočitev domačih gostov je bilo za okoli 40 odstotkov manj, število prenočitev tujih gostov pa se je povečalo za 139 odstotkov.

Arboretum Volčji Potok. Foto: BoBo
Arboretum Volčji Potok. Foto: BoBo

"Veseli nas, da se doseženi rezultati še naprej izboljšujejo in s tem dajejo možnost razvoja našim kamniškim turističnim ponudnikom," so zapisali na kamniškem Zavodu za turizem in šport. Poleg spodbudnih številk jih v zavodu veseli tudi to, da je ponudba vedno bolj kakovostna. Največ tujih turistov je lani v Kamnik prišlo iz Nemčije. Sledile so Češka, Italija, Hrvaška, Francija, Nizozemska, Belgija in Madžarska, poroča STA.

Arboretum Volčji Potok je lani po navedbah kamniškega zavoda za turizem in šport obiskalo več kot 300.000 ljudi, na Veliko planino pa so z nihalko prepeljali več kot 74.000 turistov. Največ jih je prespalo v Termah Snovik, Slovenia Eco Resortu in na Veliki planini. Največji obisk je bil med junijem in avgustom, takrat je kamniške znamenitosti lani obiskalo več kot 19.000 turistov, ki so ustvarili dobrih 48.000 prenočitev. Število prihodov se je v primerjavi z istim obdobjem predlani povečalo za nekaj več kot dva odstotka, prenočitev za sedem odstotkov.