Fotografija je arhivska. Foto: BoBo
Fotografija je arhivska. Foto: BoBo

Prva potniška ladja na koprskem potniškem terminalu je Viking Sky, ki na svojem krovu prevaža 900 potnikov in 700 članov posadke.

Po zadnjih letih in ob okrevanju te turistične panoge si tako obetajo rekordno sezono, je povedala Jasna Cupin s koprske občine: "Ker v Koper prihaja predvidoma 82 potniških ladij. To je več kot pred epidemijo, skupna kapaciteta teh ladij pa bo približno 125 tisoč potnikov."

Da se je Koper uveljavil na turističnem zemljevidu destinacij, kažejo prihodi starih, pa tudi novih ladjarjev. Tako bo prvič priplulo tudi 11 novih potniških ladij: "Po dolžini največja je ladja Norwegian Epic ladjarja Norwegian Cruise Line. V dolžino meri 330 metrov. Pride letos dvakrat k nam, enkrat oktobra in nato kot zadnja potniška ladja 23. decembra. Na krovu prevaža skupno 6000 potnikov in članov posadke."

Gostje na potniških ladjah so bili doslej predvsem iz Velike Britanije, Združenih držav Amerike, Kanade in Avstralije, pa tudi iz Italije, Nemčije in Finske. Med postankom bodo deležni različnih dogodkov in izletov: "Ogledov primorskih mest, spoznajo lahko naše podeželje, okušajo domače dobrote, nekateri pa se odločajo za izlete na Bled, v Ljubljano, Postojnsko jamo."

Zaradi posameznih stroškov ob prihodu potniških ladij, ki jih koprska občina krije iz lastnega proračuna, so pretekli mesec na ministrstvo za gospodarstvo, turizem in razvoj naslovili pobudo, da bi tudi potnike v mednarodnem ladijskem prometu uvrstili med zavezance za plačilo turistične takse.

V Kopru pristala prva potniška ladja