Zaradi močnega vetra in sneženja so danes odpovedali trening pred ženskima smukoma za svetovni pokal v alpskem smučanju. Prejšnji konec tedna jo je vreme podobno zagodlo organizatorjem napovedanega moškega smuka pod Matterhornom na meji med Švico in Italijo. Foto: EPA
Zaradi močnega vetra in sneženja so danes odpovedali trening pred ženskima smukoma za svetovni pokal v alpskem smučanju. Prejšnji konec tedna jo je vreme podobno zagodlo organizatorjem napovedanega moškega smuka pod Matterhornom na meji med Švico in Italijo. Foto: EPA

Še pred nekaj tedni je kazalo, da se bo letošnja smučarska sezona začela precej klavrno, a po toplem oktobru se je v Alpah hitro ohladilo. "V zadnjih dveh tednih se v Alpah vrstijo snežne nevihte, na zgornjih pobočjih se je nabralo že več kot 100 cm snega," je za Travel Weekly povedal Ian McIlrath, direktor britanske turistične agencije, specializirane za zimske počitnice, Ski Solutions. Dodal je: "To je zagotovilo trdno snežno podlago za prihajajočo zimo in glede na vremenske napovedi, da bo zapadlo še veliko snega, se obeta eden najboljših začetkov zimske smučarske sezone, kar jih pomnim."

Zaradi ugodnih snežnih razmer so se po poročanju portala Euronews že odprla nekatera smučišča v Avstriji, na primer Kitzbühel in Sölden, kjer so tako smučarsko sezono zagnali približno dva tedna prej kot običajno. V Švici je že odprtih devet smučarskih središč, med katerimi so tudi največja, na primer Davos, Zermatt in Verbier, ki so se odprla tri tedne prej, kot je to običajno, navaja spletni medij.

Nekatera francoska smučišča, kot sta Tignes in Val Thorens, so že prestavila napovedano odprtje za en teden, na prihajajoči konec tedna (18. november). Kot opozarjajo, nekatere proge še ne bodo delovale, a bo snega zagotovo dovolj za prve snežne užitke.

Za prihajajoči konec tedna odprtje napovedujejo tudi na nekaterih italijanskih smučiščih, saj je ponekod v zadnjem tednu zapadlo skoraj meter snega. Prve zavoje bo tako od sobote dalje že mogoče narediti na primer v Madonni di Campiglio.

Kot še pravi McIlrath, so ljubitelji belih strmin že pokazali precej zanimanja za smučarske destinacije, kar se kaže v nenadejanem porastu tovrstnih rezervacij, sledijo pa jim tudi (nizkocenovni) ponudniki letalskih vozovnic, ki že ponujajo popuste za polete v bližino priljubljenih zimskih letovišč, še navaja McIlrath.

Novozapadli sneg pomeni veliko olajšanje za višje ležeča smučišča po Evropi, ki so se lani spopadala z velikim pomanjkanjem snega. Kot je znano, strokovnjaki že nekaj let opozarjajo, da bodo posledice podnebnih sprememb najbolj občutila ravno evropska smučišča. Nekatera smučarska središča na nižjih nadmorskih višinah so bili zaradi pomanjkanja snega v preteklih letih že prisiljeni zapreti.