Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Projekt ocenjujejo na devet milijonov evrov, računajo pa na evropska sredstva, je povedal župan Janez Magyar.

Magyar je prepričan, da je največji magnet za turiste gotovo razgled z Vinariuma, si pa želijo ljudem ponuditi še več. Zato so dobili idejo o restavraciji, do katere bi turiste iz središča Lendave pripeljala gondola.

Do ideje za gondolo so prišli, ker je cesta do Vinariuma ozka; pogosto preozka že za srečanje dveh avtomobilov, kaj šele za srečanje z avtobusom. "Širjenje obstoječe ceste je nemogoče, če bi gradili novo cesto, pa bi trajno degradirali okolje. Zato smo ob dvojezični srednji šoli že zgradili parkirišča za sto osebnih vozil in deset avtobusov," je dejal Magyar. Od tam bodo šli turisti mimo Kulturnega centra Lendava, sinagoge, cerkve in gradu do vstopne postaje za gondolo.

S tem bodo turiste po županovih besedah pripeljali tudi v središče kraja in jih zadržali še tam. Tisoč metrov dolga vožnja z gondolo zahteva postavitev treh nosilnih stebrov, ne bo pa le razbremenila cest in jih vrnila domačinom, ampak bo tudi sama po sebi turistična atrakcija, meni Magyar.

Občina Lendava je za gondolo že pridobila koncesijo. Trenutno potekajo dela končnega projektiranja, nato bodo zaprosili za gradbeno dovoljenje.

Gradnja restavracije bo po ocenah stala dva milijona evrov, gondole pa sedem. "Če bomo prepričali državo, da to sofinancira, potem bomo z občinskimi sredstvi pokrili 15 odstotkov ocenjene vrednosti projekta, za preostalo pa računamo na kohezijska sredstva," je poudaril lendavski župan.

Časovnica gradnje je odvisna od sofinanciranja. Občina je oba projekta in tudi nekatere druge vključila v proračun načrta razvojnih programov do leta 2026: "Športna dvorana in restavracija Vinarium z gondolo sta naši strateški veliki investiciji, za kateri menim, da bi morali dobiti evropska sredstva," je dejal Magyar. Verjame, da bodo z vlado našli skupni jezik glede projektov. Po njegovem mnenju obstaja tudi možnost, da projekt prodajo, saj so zasebni investitorji že pokazali interes za nakup projektne dokumentacije in zemljišč v občini.

"Turisti pridejo, si pogledajo in gredo takoj naprej, na druge destinacije. A mi vemo, da se zaradi ponudbe hrane dlje časa zadržijo v nekem kraju. In ta dodana vrednost nam je manjkala," je poudaril župan. V restavraciji bo po njegovih besedah prostora za približno 150 gostov. V kletnih prostorih restavracije bo vinska klet, kjer bodo lokalni vinarji lahko imeli vodene degustacije; tam bo prostora še za 80 ljudi.

Lendavske gorice so sicer polne vinarjev, tako da so že leta 2019 zbrali ponudnike in odprli Razpršeni hotel Vinarium. V javnem zavodu je zbranih 15 ponudnikov, številni vina ponujajo samostojno. "Majhne parcele in majhne količine vin na nekem širšem trgu ne pomenijo nič, zato smo razmišljali, kako pomagati domačinom ohraniti te res posebne majhne, intimne prostore zidanic in hkrati pritegniti še več turistov," je povedal Magyar.

Panonski svetilnik, kot imenujejo Vinarium, je sredi Lendavskih goric zrasel septembra 2015, v osmih letih pa ga je obiskalo več kot 630.000 ljudi. Gradnja stolpa je stala skoraj 1,8 milijona evrov, od tega je bilo 950.000 evrov evropskih sredstev, preostalo je prispevala Občina Lendava.

Stolp, ki je s 53,5 metra najvišji razgledni stolp v Sloveniji in stoji na nadmorski višini 302 metra v Dolgovaških Goricah sredi Lendavskih goric, je kmalu po odprtju postal najbolj obiskana turistična zanimivost Prekmurja.

Aprila lani so stolpu dodali novo atrakcijo, zipline, po katerem so se do danes obiskovalci spustili skoraj 6300-krat.