Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Spodbudne so tudi napovedi za letošnje leto, v katerem na Slovenski turistični organizaciji (STO) pričakujejo nadaljnjo zmerno rast turističnega prometa. Ta naj bi okvirno znašala pet odstotkov, so zapisali na STO-ju v sporočilu za javnost ob objavi lanskih statističnih podatkov, ko smo v Sloveniji imeli za 5,8 odstotka manj turističnih prihodov in za 1,2 odstotka manj turističnih prenočitev kot leta 2019.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je izrazil zadovoljstvo nad tem, da se je slovenski turizem lani približal ravni obiska in prenočitev iz leta 2019, ki je bilo za slovenski turizem rekordno leto. "Pričakovanja so bila, da bo okrevanje zelo dolgotrajno, a si je turizem opomogel v krajšem času – zagotovo je k temu pripomogla tudi pomoč države, ki je ohranila ponudbo," so ministrove besede povzeli na STO-ju. Han verjame, da so rezultati dobro izhodišče za uresničevanje strategije slovenskega turizma.

"Z njo smo si začrtali pot do višje dodane vrednosti, ta pa nas seveda vodi tudi skozi proces digitalne preobrazbe turističnega sektorja. Ljudje bodo še naprej srčika naše ponudbe, bomo pa slovenski turizem podprli s podatkovno podprtim odločanjem in vzpostavitvijo pametnih turističnih destinacij," je še zagotovil.

Direktorica STO-ja Maja Pak je izpostavila, da je slovenski turizem lani presegel rezultate panoge v Evropi in v svetu. "K temu je pomembno pripomoglo to, da smo že pred izbruhom pandemije covida-19 Slovenijo uspešno umestili na svetovni turistični zemljevid kot raznoliko, trajnostno destinacijo, ki ponuja varna, nemnožična doživetja," je poudarila.

V letošnje leto so po besedah Pak vstopili z optimizmom. Na STO-ju nadaljujejo intenzivne promocijske dejavnosti, kot so digitalna kampanja na 20 tujih trgih, nastopi na najuglednejših turističnih sejmih in borzah, kampanja Moja Slovenija na domačem trgu ter kampanja za dvig ugleda poklicev v turizmu in gostinstvu Ustvarjam doživetja.

Sorodna novica Leta 2022 Slovenijo obiskalo 3,9 milijona tujih turistov, kar je 115 odstotkov več kot leto prej

Trenutno pripravljajo tudi pilotni model novega nacionalnega informacijskega središča. Eden ključnih projektov je tudi nadgradnja modela organizacije slovenskega turizma. Kot je poudarila, bodo pri vseh dejavnostih tesno sodelovali z vsemi deležniki v slovenskem turizmu. "V skladu z aktualno turistično strategijo bomo v ospredje postavljali zlasti občuten dvig kakovosti, s tem pa dodane vrednosti turistične ponudbe," je še dejala.

Lani je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji 5,87 milijona prihodov turistov, kar je 46,6 odstotka več kot v letu prej. Turističnih prenočitev je bilo 15,59 milijona in s tem 38,5 odstotka več kot v letu 2021, je danes objavil Statistični urad Slovenije.

Domači turisti so ustvarili 1,93 milijona prihodov in nekaj več kot 5,5 milijona prenočitev, tuji pa 3,9 milijona prihodov in skoraj 10,1 milijona prenočitev. Največ prenočitev so ustvarili gosti iz Nemčije, sledili so turisti iz Italije, Avstrije in Nizozemske.

Največ prenočitev so turisti lani ustvarili v občini Ljubljana, in sicer skoraj dva milijona. Sledile so občine Piran, Bled in Kranjska Gora. Med tujimi turisti je bila najbolj obiskana prestolnica, domači pa so največkrat prenočili v Piranu, so zapisali statistiki.