Labirint vsako leto zaživi v novi podobi in z novimi nalogami. Foto: RTV SLO
Labirint vsako leto zaživi v novi podobi in z novimi nalogami. Foto: RTV SLO

Ta konec tedna se na novih lokacijah v Mariboru in Kranju odpirata koruzna labirinta, ki že peto leto družinam ponujata obilo poletne koristne zabave. Labirinta imata različno vsebino in se osredotočata na različna področja raziskovanja narave. Prvi je narejen v obliki velikanskega grozda, drugi ima čebeljo tematiko. Doživljajski park v koruznem polju z interaktivnimi postajami je namenjen tako odraslim kot otrokom.

Labirinta stojita na različnih mestih kot lani, saj je treba zadostiti zahtevam kmetijskega kolobarjenja. V Mariboru je labirint postavljen na polju ob Papeževi cesti pri gradu Betnava. V Kranju pa na Bleiweisovi cesti v Zlatem polju.

Po besedah vodje projekta Nataše Drozg imajo v načrtu še eno lokacijo, a tam jim labirinta zaradi težav s sušo še ni uspelo pripraviti. Letos je sicer že peta sezona postavljanja koruznega labirinta.

"Labirint predstavlja obliko druženja, ki pri nas manjka. Pravimo, da je neke vrste družinski timbilding, saj morajo vsi sodelovati," je pojasnila. Dodala je, da sta oba letošnja labirinta mnogo zahtevnejša kot prejšnja leta, zato se bodo morali obiskovalci in obiskovalke še bolj potruditi. Poleg lokacije vsako leto prenovijo tudi vsebino labirinta, tako da ni nova le oblika labirinta, ampak so nove tudi naloge na poti.

Povprečno se obiskovalci v labirintu zadržijo 1,5 ure. Sicer pa obisk ni časovno omejen in si lahko obiskovalci sami organizirajo raziskovanje. Najave in rezervacije po besedah organizatorjev niso potrebne, vse potrebne informacije pa dobimo na lokaciji.

Obisk koruznega labirinta po navedbah avtorjev projekta omogoča spoznavanje narave, naravnih zakonitosti in ciklov rastlin, pa tudi živali. Raziskovanje pri odraslih in otrocih izboljšuje orientacijske sposobnosti, razvija intuicijo in krepi logično sklepanje ter samostojnost. Naloge, ki jih morajo obiskovalci izpolnjevati, spodbujajo sodelovanje, povezanost in srčnost, s tem pa labirint poskrbi za kakovostno preživljanje prostega časa v naravi.