Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V letošnjih prvih petih mesecih so v Mariboru našteli skoraj 200.000 prenočitev. To je več kot v doslej rekordnem predkoronskem letu 2019, pravi direktor mariborskega Zavoda za turizem Jure Struc: "V obeh pogledih, ali gledamo leto 2019 ali lansko, je letošnje boljše. V primerjavi z lani smo imeli 37 odstotkov več prenočitev, v primerjavi z letom 2019 pa 13 odstotkov več."

Poletje je najpomembnejša sezona, dodaja sogovornik. V doslej rekordnih poletnih mesecih so našteli okoli 60.000 prenočitev, a ker bo Maribor od 23. do 29. julija gostil tudi Olimpijski festival evropske mladine (Ofem), pričakujejo, da bodo te številke presegli.

Ob koncu leta naj bi imeli skoraj pol milijona prenočitev, kar bi bilo rekordno leto, napoveduje Struc.

Struktura tujih gostov se v Mariboru skozi leto spreminja: "Na začetku leta imamo po navadi več Hrvatov, Srbov in okoliških prebivalcev, nato, ko se bliža sezona, pa se začne povečevati število Nemcev in Avstrijcev. V zgodnjem poletju je več tudi Poljakov in Čehov, ki so na poti proti morju," je še dejal Struc.

Ob koncu poletja se poveča število Italijanov, nato pa zaznavajo več Avstrijcev – kot dnevnih ali večdnevnih gostov. Turisti se v mestu v povprečju zadržijo dva dni in pol: "Bližina Pohorja in morja ter možnosti za rekreacijo v naravo nam dajejo možnosti, da se gostje zadržijo dlje, kot bi bili na tipičnem mestnem oddihu."

V Mariboru že dolgo ne stavijo več zgolj na smučarske goste, ampak gradijo destinacijo, privlačno skozi vse leto.