Najboljše, kar lahko ponudijo slovenski kmetje in podeželska kulinarika, se lahko ta konec tedna poskusi na tradicionalnem festivalu Dobrote slovenskih kmetij. Prireditev na Ptuju pripravljajo že 33 let, v okviru nje pa je mogoče videti in kupiti številne kakovostne domače izdelke iz kruha, mleka in mesa, pa tudi sir, sadje in žganja.

Letos sicer posebno pozornost namenja slovenskim oljem. Razstava teh med drugim vključuje tudi oljčno, bučno in repično olje, iz njih so naredili tudi številne dobrote, kot so "oljev krompir" in jagode s šparglji, pokapanih z balzamičnim kisom in bučnim oljem, ki jih je pospremila še postrv, ocvrta v bučnem olju.

"Pred leti smo podelili velik kup bronastih priznanj, zdaj pa podelimo velik kup zlatih, ker so izdelki res kakovostni," je zatrdila dolgoletna ocenjevalka, zdaj pa vodja ocenjevanja Slavica Strelec iz ptujskega Kmetijsko-gozdarskega zavoda, ki meni, da so pridelki in izdelki slovenskega podeželja vsako leto kakovostnejši. Dobrote slovenskih kmetij je sicer mogoče poskusiti in kupiti na stojnicah ves konec tedna.

Slovenskega pridelovalca in kupca je treba še bolj povezati

Veliko kmetov je takih, ki so prav s pomočjo festivala Dobrote slovenskih kmetij postali pravi podjetniki in danes od tega lahko živijo. "Organizatorji smo poskrbeli, da imamo tudi internetno platformo, na kateri so stiki, lokacije in ponudba kmetij," je povedal Peter Pribožič, predsednik organizacijskega odbora Dobrote slovenskih kmetij in dodal, da je slovenskega pridelovalca in kupca treba še bolj povezati.

"Tudi trgovske verige in živilskopredelovalni sektor iščejo blago pri slovenskih kmetih," je dejal kmetijski minister Jože Podgoršek in dodal, da se izvajajo raznolike akcije za povečanje medsebojnega sodelovanja. Sam v želji, da jeseni ne bi bilo pomanjkanja hrane zaradi trenutnih razmer s covidom-19 in vojnih razmer v Ukrajini, poziva k večji samooskrbi.