Gledalci letos ne bodo mogli obiskati Planice. Foto: www.alesfevzer.com
Gledalci letos ne bodo mogli obiskati Planice. Foto: www.alesfevzer.com

Ker bo minil brez gledalcev, bo večina kranjskogorskih nastanitvenih zmogljivosti ostala zaprta. Tudi spremljajočih dogodkov ne bo, niti gibanja zunaj mehurčkov v treh hotelih, kjer bodo nastanjeni športniki in novinarji. A ostaja vsaj promocija, od katere si v Kranjski Gori veliko obetajo, je poročala novinarka Radio Slovenija Romana Erjavec.

Planica: Virtualna navijaška tribuna bo še večja

Sezona z več tekmami na najvišji ravni je bila sicer darilo kranjskogorskim hotelirjem, saj so prav zato sploh smeli poslovati. Hit Alpinea je praktično edino hotelsko podjetje, ki je v večjem obsegu v teh koronskih časih sploh odpiralo vrata svojih hotelov. Kar je, pravi direktor Milan Sajovic, veliko darilo pa tudi izziv: "Če bi to bilo normalno leto, bi bile te tekme pika na i uspešni zimski sezoni. Pa ni tako, zato so te tekme svetovnih pokalov in svetovno prvenstvo edini vir prihodka in še toliko bolj dragocene."

In če so hoteli v Kranjski Gori odpirali in zapirali, kot je narekoval urnik prireditev, pa je bil hotel DOM V Planici, pravi Jelko Gros praktično odprt večino časa. "Mi smo bili praktično zaprti šele v prvem šoku, ko se je vse zaprlo, in ko je bilo jasno, da je hotel za tekmovalce športnike lahko odprt, smo takoj začeli delati. Izkazalo se je, da je bila to dobra odločitev."

Saj imajo, dodaja Gros, le kakih 20 odstotkov slabši rezultat kot ob običajnih letih. Sicer pa je bila letošnja sezona z vidika tekem najvišjega ranga izjemno bogata in ob letošnji čudoviti zimi, ki je ne pomnijo že več kot deset let, bi bila zato sezona izjemna. Škoda le, pravi župan Janez Hrovat, da finančno to velikega učinka ne bo imelo: "En obliž na rano bo, ampak ni pa to stvar, ki bi lahko kakor koli popravila proračun sezone. Deset odstotkov v optimalnem scenariju računamo, da bi lahko s prireditvami pokrili, turistične takse in vsega izpada."

Sorodna novica Pod Poncami od torka do nedelje kar 35 slovenskih skakalcev

Prireditve brez gledalcev so za turistično gospodarstvo, razen hotelov, res bolj slaba tolažba, je pa to seveda izjemna promocija, ki je ni mogoče izmeriti v denarju, pravi prvi mož kranjskogorskega turizma Blaž Veber, zato je izjemno pomembno, da se kljub izrednim razmeram ohrani organizacija takih prireditev. "Da gre slika v svet, da Planico in svetovni pokal skupaj gleda skoraj 200 milijonov ljudi. Je pa res, da je za samo gospodarstvo vsak tak dogodek brez gledalcev velik primanjkljaj ne samo v vzdušju, ampak tudi v finančnem vidiku."

Samo Planica v kraj ob normalnih letih prinese več kot 20 tisoč prenočitev. A tudi epidemije bo enkrat konec in vse te prireditve se bodo, je prepričan Miran Sajovic, odrazile v prihodnosti. "Ker vemo, da tovrstne tekme na mednarodni ravni zelo pomembno prispevajo k prepoznavnosti, in tudi zaradi takih tekem se rekreativci oz. počitnikarji vračajo in prihajajo v Kranjsko Goro, tako da to gre v bistvu z roko v roki."

Blaž Veber poudarja, da brez zagnanih organizatorjev kranjskogorski turizem te priložnosti za promocijo in vsaj minimalno poslovanje nikakor ne bi dobil, in o tem se premalo govori. "Ker pod temi pogoji in s takšnim upadom prihodkov in na drugi strani dvigom stroškov, ki so povezani s protokoli, ki jih zahteva FIS, lahko rečem, da se je marsikateri organizator tudi iz finančno močnejših držav tega prestrašil in tekem ni zagotovil. Mi smo vse zagotovili in še več. Pripeljali smo jih še iz tistih krajev, kjer jih niso organizirali."

In tako se ne nazadnje obdržali na zemljevidu prirediteljev tekem najvišjega ranga in turizmu s tem omogočili tudi vsaj delno odpiranje hotelov in vzdrževanje kondicije zaposlovanja pod posebnimi pogoji v prihajajočih turistično negotovih mesecih.