Planinska jama je največja vodna jama pri nas. Foto: Facebook/Planinska jama
Planinska jama je največja vodna jama pri nas. Foto: Facebook/Planinska jama

Ob tej priložnosti razsvetlijo sotočje rek Pivke in Raka, ki se tam zlijeta v Unico in nadaljujeta skupno pot čez Planinsko polje do ponora. Na površje pa Unica ponovno priteče v Močilniku pri Vrhniki kot Ljubljanica.

Sezona se vsako leto začne na prvi aprilski konec tedna, obiskovalce pa v jami čakajo številna presenečenja. Med drugim največje evropsko, če ne celo svetovno podzemno sotočje dveh rek – Pivke, ki priteče iz Postojnske jame, in Raka, ki priteče iz Rakovega Škocjana.

Predsednik Jamarskega društva Planina Zvonko Samsa je dejal: "Lahko pride vsak in vidi to ogromno sotočje. V jamo smo peljali tudi že invalide na vozičkih, ker je jama brez stopnic."

V jami najdete tudi velike podzemne votline, številna jezera, pisane kapnike in več kot 160 vrst kopnih in vodnih živali – največja je človeška ribica. "To je zanimiva jama, ker je naravna, brez luči. Luči priskrbimo mi ali pa jih obiskovalci prinesejo s seboj," je dodal Samsa.

Obisk, ki traja poldrugo uro, je dolg približno pol kilometra, lahko pa se dogovorite še za dodaten ogled s čolni, ki pa je odvisen od trenutnega vodostaja in ravno prav adrenalinski. Vodniki obiskovalce peljejo v Paradiž po reki Pivki, od lani pa jih vozijo tudi po reki Rak. Tak ogled pa traja okrog 6 ur.

Če si želite naravne jamske svetlobe in močnega bučanja podzemne reke, ki priteče na površje skozi veličasten 20 metrov širok in osem metrov visok vhod, izdolben v 65 metrov visoki prepadni skali, le poiščite Planinsko jamo. Reka Unica pa ob visokem vodostaju nudi še eno zanimivost – kraško polje spremeni v jezero, ki je trikrat večje od Bohinjskega.