Na deževen petek prav veliko turistov ni videti, družina iz Ajdovščine je obiskala Kobariški muzej: "Glede na to, da smo omejeni na Slovenijo, smo se odločili, ker smo blizu, smo pa prvič tukaj, samo na enodnevnem izletu."

Bogdan iz Koroške je že večkrat tekel na Soča Outdoor Festivalu in se od takrat večkrat vrača. "Dolina Soče mi v vsakem letnem času predstavlja zelo zanimivo destinacijo za aktiven oddih. Tudi v tem času iščemo neke nove traile, poti, raziskujemo okolice in mislim, da je dolina Soče res primerna za večkrat na leto."

Dolina Soče. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dolina Soče. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Odprtja se je razveselila tudi Maja Roš Kanellopulos iz turističnega naselja Nebesa na Kobariškem. "Čeprav je bilo zelo nenadno, ampak mi kot družinsko podjetje s tem nismo imeli težav. In smo tudi praktično polni, za maj in junij imamo že 80-odstotno zasedenost. Tudi za poletje kaže dobro, tudi tujci rezervirajo, predvsem ti, ki so v radiju 500–600 kilometrov, z avtomobilom," pojasnjuje.

Kot pravi, pogoji – predložitev negativnega izvida testa oz. dokazila o prebolelosti ali cepljenju pri gostih niso težava, večja težava je ponudba hrane, saj številne restavracije ostajajo zaprte.

"Edini smo, ki imamo odprto. Vreme je slabo, ampak počasi bo," je povedal Edmond Iljazi iz picerije Soča sredi Kobarida. Tudi hotel Boka na Bovškem bo vrata odprl sredi maja, napoveduje Saša Vranješ: "Smo se odločili, da raje še malo počakamo, ker so naši zagonski stroški kar visoki."

"Verjetno bodo izključno slovenski gostje, veliko je podjetij, dosti smo delali na mice segmentu, tako da imamo pet ali šest skupin junija. /.../ Vidimo pa, da zadnjo sekundo odpovedujejo tujci, vseeno upajo, da bodo lahko prišli. Pet dni vnaprej prekličejo, nič prej," še pravi.

Idej za dejavnosti sicer ne manjka – še vedno je mogoča tudi smuka na Kaninu, kjer danes gori olimpijska bakla, ki bo v ponedeljek na pot krenila po vsej Sloveniji, jutri pa se v Volčah obeta prva gorska hitrostna avtomobilistična dirka na Tolminskem, letos sicer brez gledalcev.