Postojnska jama. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić
Postojnska jama. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić

"Postojnska jama je preživela pet držav, vodniška služba pa je bila vedno stabilna. Epidemija covida je pokazala, kako pomembno je, da smo ohranili moč vodniške službe, da so naši vodniki tukaj ostali. Če bi se to znanje izgubilo, bi se izgubil del zgodovine, to pa bi bila nepopravljiva napaka," je povedal predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj.

Jamski vodniki niso le vodniki z znanjem tujih jezikov, pač pa premorejo številna druga znanja in izobrazbo. Med njimi so ljudje z znanjem geografije, krasoslovja, morfologije, biologije, celo elektrotehnike in računalništva. "Vodniška služba je multidisciplinarna. Pri svojem delu se povezujejo med seboj. Ti ljudje so danes tukaj, ker imajo veliko znanja o jami, o Krasu, o logistiki, o organizaciji," je naštel Batagelj.

Sicer pa se je letošnje leto za Postojnsko jamo začelo obetavno. Obisk v prvih treh mesecih leta in med velikonočnimi prazniki, ki velja za nekakšno napoved turističnega obiska jame, je bil za od deset do 12 odstotkov višji od povprečja. Epidemija je bila prelomna za strukturo gostov, tako še vedno prevladujejo obiskovalci iz evropskih držav. Vrnili so se Italijani, počasi in postopoma pa se vračajo tudi obiskovalci z Daljnega vzhoda. Med obiskovalci prevladujejo individualni gostje, na večje število organiziranih skupin bo po mnenju Batagelja treba počakati še vsaj približno pet let.

Začetek leta po njegovih besedah nakazuje rekordno sezono. "Vedeti pa moramo, da se je letošnja sezona skupaj s prebujanjem narave začela prej kot običajno. To pa zna prinesti težave v višku sezone, ko pa se bomo pogovarjali o preveč turistih," je dejal predsednik upravnega odbora Postojnske jame.

Tudi z obiskom in poslovanjem v lanskem letu so bili precej zadovoljni, saj so ustvarili 39 milijonov evrov prometa in ustvarili 13 milijonov evrov čistega dobička. Zaradi tega bodo lahko več denarja namenili za naložbe. Največja med njimi bo prenova Hotela Cerkno, končali pa so že prenovo restavracije Briljant pred vhodom v Postojnsko jamo, vredno približno milijon evrov.