Prizor iz 33. živih jaslic v Postojnski jami. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prizor iz 33. živih jaslic v Postojnski jami. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je danes pred zaključkom leta, ki ga v Postojnski jami zaznamujejo tradicionalne žive jaslice, na novinarski konferenci povedal predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj, bo družba letošnje leto po pričakovanjih končala s približno 39 milijonov evrov prihodkov in 13 milijonov evrov dobička. Ponosen je predvsem na to, da so na področju turizma uspeli ustvariti 127.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, EBITDA pa bo letos dosegel 17,8 milijona evrov.

"Veseli smo, da lahko poročamo o rekordnem, izjemnem letu tako po številu obiskovalcev kot tudi po finančnih rezultatih. Okrevanje po obdobju covida-19 je bilo izjemno hitro, saj napovedi še pred letom dni niso bile take," je bil zadovoljen Batagelj

Po njegovih besedah je spodbudna tudi napoved za leti 2024 in 2025. "Naše projekcije kažejo, da naj bi bilo prihodnje leto bistveno nad rezultati v letu 2019. Potem pa bomo šli počasi že proti milijonu obiskovalcev," je dodal.

Marjan Batagelj. Foto: BoBo/Borut Živulović
Marjan Batagelj. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ob dobrih poslovnih izidih se v božičnem času še posebej veselijo 33. živih jaslic, ki jih pripravljajo v Postojnski jami. Nanje se pripravljajo celo leto, nekoliko bolj intenzivno od avgusta dalje, po Batageljevih besedah pa si te posebne in tradicionalne jaslice zaslužijo vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine.

Žive jaslice v Postojnski jami, ki po Batageljevih besedah sodijo med najlepše upodobitve božiča na svetu, bodo tudi letos prikazali v 18 biblijskih prizorih. Pripravlja jih več kot 100 nastopajočih, med njimi je letos prvič mednarodna pevska zasedba – ob pevki Raiven bodo v ospredju še Ivan Defabiani iz Italije, Urška Kastelic ter otroški talenti Rebeka Stanovnik, Anabela Kosanović, Marta Gargiulo, ki prav tako prihaja iz Italije.

Prizori so razporejeni ob pet kilometrov dolgi poti skozi jamo, spremljajo jih tudi različni glasbeni nastopi.

Obiskovalcem bo poleg dogajanja v jami na voljo tudi spremljevalni program z božičnimi stojnicami ter ogledi drugih znamenitosti – od Predjamskega gradu, do Vivarija in muzeja Expo – po polovičnih cenah vstopnic. Za domače obiskovalce so za ogled živih jaslic pripravili posebne popuste, obiskovalce pa vabijo, da si svoje vstopnice rezervirajo in kupijo na spletni strani.