Pol kilometra dolga miza na Karlovem mostu. Foto: Reuters
Pol kilometra dolga miza na Karlovem mostu. Foto: Reuters

Češka je na začetku svetovnega izbruha novega koronavirusa hitro uvedla stroge ukrepe in postala ena prvih držav, ki je od svojih državljanov zahtevala uporabo zaščitnih mask. Čeprav so na Češkem pretekli konec tedna potrdili več sto okužb z novim koronavirusom, naj bi bil porast "pod nadzorom", zato je tamkajšnja vlada z julijem odpravila nekaj omejitvenih ukrepov. Veseli dan so proslavili na poseben način. Znamenit most čez Vltavo, ki je sicer poln turistov, so napolnili domačini, priredili so namreč množično večerjo za 500 metrov dolgo mizo.

“Proslaviti želimo konec koronavirusne krize. Ljudje se srečajo in pokažejo, da se ne bojijo več srečati drugih. Da se ne bojijo sprejeti grižljaja sendviča od nekoga drugega,” je za francosko tiskovno agencijo pojasnil lastnik praške kavarne in organizator dogodka Ondrej Kobza.
Mize so pogrnili z belimi prti, jih okrasili s cvetjem, za hrano pa so poskrbeli domačini. “Ideja je bila, da se vsi vključijo. Vsi so morali nekaj narediti,” dodaja Kobza.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem opozorila, da pandemije še ni konec. Češka še vedno prepoveduje prehod svojih meja številnim tujcem. Na Češkem so odkrili približno 12.000 okužb s covid-19 in imeli 349 smrti.