Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

V Parku Škocjanske jame so omejili število turistov, ki se lahko na dan sprehodijo skozi jame. Dnevni obisk so z rekordnih 2600 obiskovalcev na dan omejili na 1200. Julija in avgusta so imeli namreč prej nepopisno gnečo, kar je slabo tako za naravno dediščino kot za obiskovalce.

"Zanimivo je to, da smo res odrezali to glavno sezono, so pa zunaj sezone tako visoki obiski, da bomo približno na istih obiskih kot smo bili v rekordnem letu 2019," je povedal Stojan Ščuka, direktor Parka Škocjanske jame.

Ne skrbijo samo za jame, ampak za varstvo naravne dediščine na celotnem zavarovanem območju parka. "Ruševine gradu Školj smo odkupili z namenom vzpostavitve mirne cone, v projektu za kras, program upravljanje Nature 2000 zaradi velike uharice, ki naj bi tukaj gnezdila občasno, vendar je kot kulturni spomenik potreben prenove oziroma zaščite pred nadaljnjim propadanjem," je povedal Borut Peric iz Parka Škocjanske jame.

Trenutno v parku poteka naložba v večjo varnost. "Postavljamo mreže, zdaj smo ravno v investiciji za galerije, tako da če prileti kakšna skala, da ne bi slučajno poškodovala obiskovalcev. Zdaj pa kar intenzivno razmišljamo o novem dvigalu," je povedal Ščuka.

Sodelavci parka so pripravili tudi več projektov za novo proračunsko obdobje v višini sedmih milijonov evrov, nekaj je že bilo odobrenih.

Omejili število obiskovalcev Škocjanskih jam