Koper. Foto: BoBo
Koper. Foto: BoBo

Izolski hotelirji v povprečju zaznavajo 80-odstotno zasedenost, nastanitve v zadnjih dneh tradicionalno polnijo tudi rezervacije v zadnjem trenutku. Tjaša Likar s turističnoinformacijskega centra pove, da je struktura obiskovalcev mešana. "Pri nas so tako domači kot tuji gostje z naših primarnih tujih trgov. Največ je Avstrijcev in Nemcev. Poleg njih pa še Italijani, ki so se vrnili na destinacijo, in pa Čehi, Poljaki ter Madžari."

V turističnih nastanitvah v Kopru prevladujejo domači gostje in Italijani, tudi Srbi in Hrvati. Kot pravi Peter Žudić z Zavoda za mladino, kulturo in turizem, čez celotno leto zaznavajo manj prihodov, a več prenočitev: "V letošnjem novembru smo v primerjavi z lanskim zaznali kar za pet odstotkov manj prihodov, ampak štiri odstotke več prenočitev, kar pomeni, da se povečuje povprečna doba bivanja na destinaciji."

Zasedenost v decembru v občini Ankaran je primerljiva z lanskim letom. Do začetka decembra so imeli blizu 336.000 prenočitev oziroma skoraj 87.000 gostov.

Razprodane silvestrske večerje

Silvestrske večerje so v Izoli razprodane. V restavraciji Hotela Marina, ki je letos že četrto leto prejemnica Michelinovega priporočila in dobitnica zelenega trajnostnega znaka green cusine, bodo na krožnikih sveže sestavine iz lokalnega okolja, predvsem bo veliko morske hrane.

Tudi v Hotelu Kempinski v Portorožu ni proste mize, najdražja večerja stane po 325 evrov na osebo. Ves december v Portorožu in Piranu sicer poteka mesec penin. Polona Žigo s Turističnega združenja Portorož pojasni, da se "ponujajo degustacijski meniji s spremljavo penečih vin". "Tudi silvestrske večerje so izpod rok priznanih chefov. Sodeluje 11 ponudnikov," še doda.