Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Obiskovalcev še zdaleč ni toliko kot poleti, jih je pa, vsaj v Portorožu, več kot na običajen zimski teden ali konec tedna. Kakšen hotel je sicer še vedno zaprt, večina pa je vendarle že kar dobro zasedena.

Prva polovica tega tedna se je po zasedenosti skoraj lahko primerjala z enakim obdobjem pred dvema letoma, pa čeprav so zdaj zaprti še trije hoteli več kot takrat, ko sicer covida pri nas še ni bilo, pojasnjuje Lea Šuligoj s portoroškega turističnega združenja: "Trije hoteli, ki so bili leta 2020 odprti, so zdaj zaprti, ker se prenavljajo."

Še vedno sta zaprta tudi dva od treh Eurotasovih hotelov. Dagmar Pečovnik opozarja, da razmere še niso povsem normalne, poleg tega se večina mladih in njihovih družin v tem času raje poda na smučišča: "Zato se tudi nismo odločili za odprtje vseh naših obalnih kapacitet. Si pa obetamo, da vse svoje kapacitete odpremo spomladi in takrat povabimo goste."

Hotelski kompleksi Bernardin, San Simon in Salinera, ki so del skupine Sava Turizem, so zasedeni do 80-odstotno. Številke so primerljive z letoma 2019 in 2020. Pričakujejo nadaljnjo rast. Portorož pozimi gosti pretežno domače turiste, v tem času zlasti družine.

"Včeraj smo bili v Kopru in na Debelem rtiču, danes smo prišli v Portorož, potem gremo pa še v Piran. In nato domov," je povedala obiskovalka s Ptuja.

Obiskovalec iz notranjosti države pa upa, da se bo turizem vrnil v stare kolesnice (pred covidom): "To si vsi želimo! Osebno bi si pa želel, da bi se turistični delavci malo ozrli naokoli. Portorož je zaspal, turizem je zaspal. Naj si ogledajo, kaj so pri sosedih naredili iz Rovinja. Tu bi lahko bilo enako."

Lepo vreme je v preteklih dneh privabilo na Obalo veliko enodnevnih obiskovalcev. Teh je največ tudi v Kopru, pojasnjuje Ylenia Lóredan z Zavoda za mladino, kulturo in turizem: "Kar pa zadeva zasedenost nastanitvenih kapacitet, ne zaznavamo nekih višjih vrednosti, ampak ostajamo v mejah, ki so tudi sicer značilne za zimsko obdobje."

V Izoli bolj ali manj obratujejo vsi hoteli, na novo tudi DeGrassi Boutique Garni hotel v središču mesta, ki gosti pretežno poslovne goste in pare.