Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

"Brv pomeni velik prispevek k celovitosti kolesarskega omrežja in je na neki način simbol načina, po katerem se integrirata obe Gorici in celotna regija. Brv bo povezala čezmejni prostor, izboljšala varnost, obenem je tudi turistična znamenitost," je pred odprtjem za medije povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Sicer je 120 metrov dolga in tri metre široka brv zgrajena že poldrugo leto, a je zaradi manjkajočih navezovalnih poti doslej niso mogli predati namenu. Po županovih besedah je bila varnost uporabnikov na prvem mestu. "Brv bo lahko tudi za kopalce v Soči, saj bodo ob nenadnem dvigu vode zdaj imeli možnost prehoda na drugi breg čez most," je dodal.

Mestna občina Nova Gorica je z naložbo v novo povezovalno kolesarsko pot na desnem bregu Soče v Solkanu omogočila vzpostavitev povezave med brvjo in obstoječo kolesarsko potjo proti Plavam ter prihodnjo kolesarsko potjo do Štmavra v Italiji. Naložbo je sofinanciral Eko sklad - Slovenski okoljski javni sklad.

Brv bo povezovala tudi nove medmestne kolesarske povezave, ki bodo končane v bližnji prihodnosti. Z gradnjo teh kolesarskih povezav oziroma odsekov na slovenski in italijanski strani bosta Nova Gorica in Gorica pridobili nove rekreativne možnosti za prebivalce in obiskovalce.

Pri gradnji je sicer prišlo do zamud. Po Miklavičevih besedah je bila zamuda že, ko je pred štirimi leti prevzel županovanje, saj je bilo premalo denarja za gradnjo brvi in povezovalne poti. "Projekt je bilo treba ločiti na dva dela, nato ga je od EZTS-ja prevzela občina, da ne bi brv končala v brežini," je dejal.

Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO je brv čez Sočo pri Kajak centru v Solkanu zgradilo v okviru projekta Isonzo – Soča Interreg Italija–Slovenija 2014–2020.

Vrednost naložbe v brv je bila 1,4 milijona evrov, v povezovalno pot pa 600.000 evrov. Ker je ob načrtovanju povezovalne poti na obstoječo kolesarsko pot prišlo do napak zaradi neupoštevanja terena in je bilo zato potrebno preprojektiranje, je ta strošek moral plačati projektant.