Veliko avtodomarjev se odloča za rekreativni oddih v čudoviti slovenski naravi. Foto: BoBo
Veliko avtodomarjev se odloča za rekreativni oddih v čudoviti slovenski naravi. Foto: BoBo

V enem največjih obmorskih kampov pri nas, Kampu Adria Ankaran, so trenutno 75-odstotno zasedeni. Glede na ugodno vremensko napoved v prihodnjih dneh pričakujejo dodatne, predvsem nenapovedane prihode, dodaten porast prenočitev pričakujejo konec tega tedna, ko se bodo v državi začele poletne šolske počitnice. Med njihovimi gosti trenutno prevladujejo tujci, ki predstavljajo 80-odstotni delež prenočitev, pri tem prevladujejo Nemci, Avstrijci in Nizozemci.

Tipičen kampist ni več nekdo, ki si počitnic ne more privoščiti, temveč tisti, ki ima rad naravo

Nasploh si letos obetajo dobro in najverjetneje rekordno sezono, predvsem ker se na Obalo po epidemiji covida-19 počasi vračajo tuji gostje, veča se tudi število daljših bivanj. Na večji obisk v glavni sezoni kaže tudi število rezervacij, ki jih je v primerjavi z lanskim letom bistveno več. Za ta čas so sicer za ankaranski kamp značilne predvsem kratkoročne rezervacije, 100-odstotno zasedenost pa imajo običajno med 12. julijem in 15. avgustom. Zato za bivanje v omenjenem terminu svetujejo predhodno rezervacijo.

"Do zdaj smo rast stroškov uspešno nadomeščali predvsem z rastjo obsega poslovanja, in ne najprej z dvigovanjem cen, v letošnjem letu pa so cene v primerjavi z lanskim letom malenkost višje, čeprav občutimo višji pritisk na stroškovni strani," so v kampu za STA pojasnili dejstvo, da so glede na lani cene zvišali za največ osem odstotkov.

Vsesplošna draginja je prinesla drastično zvišanje cen

V še enem obmorskem kampu, Kampu Lucija Portorož, trenutne zasedenosti ne razkrivajo, a naj bi bil kamp trenutno bolj zaseden kot v predkoronskih časih. Prevladujejo slovenski gosti, sledijo nemški in avstrijski. Glede na to, da je dinamika povpraševanja trenutno dobra, pričakujejo, da bodo v glavni turistični sezoni presegli število lanskih prenočitev.

Glede na lani so pri njih cene zvišali za deset odstotkov. Vsesplošna draginja je namreč prinesla drastično zvišanje cen predvsem energije, materiala in osnovnih surovin. Po njihovih besedah so velik del podražitev prenesli nase, del pa so jih bili primorani prenesti na goste.

V Julijskih Alpah letošnji junij do zdaj kampiranju ni bil najbolj naklonjen, a so v tamkajšnjih kampih vseeno večinoma zadovoljni z obiskom (slika je simbolna). Foto: Pixabay
V Julijskih Alpah letošnji junij do zdaj kampiranju ni bil najbolj naklonjen, a so v tamkajšnjih kampih vseeno večinoma zadovoljni z obiskom (slika je simbolna). Foto: Pixabay

"Rezervacije, ki so letos bistveno boljše kot lani, presegajo celo sezono 2019."

V Julijskih Alpah letošnji junij do zdaj kampiranju ni bil najbolj naklonjen, a so v tamkajšnjih kampih vseeno večinoma zadovoljni z obiskom. Kot je povedal direktor Kampa Šobec v Lescah Uroš Ambrožič, imajo trenutno okoli 700 gostov, če bi bilo vreme lepo, pa bi jih v tem času imeli več kot 1000. Vseeno se obeta odlična sezona. Ambrožič je pojasnil, da so že velika noč, prvomajski in binkoštni prazniki pokazali, da bo sezona izjemno dobra. "Rezervacije, ki so letos bistveno boljše kot lani, presegajo celo sezono 2019," je dejal.

Struktura gostov ostaja nespremenjena, so pa lani gostje iz Nemčije po številčnosti prehiteli tiste iz Nizozemske in tako bo, kot kaže, tudi letos. "Nemški gostje radi kampirajo in aktivno preživljajo prosti čas v naravi," je pojasnil Ambrožič in poudaril, da so zelo pomembni za celotno destinacijo Julijske Alpe. V glavni sezoni, ki se približuje, so sicer zmogljivosti kampa običajno polno zasedene.

V Kampu Jezero Kočevsko na velik obisk še čakajo

V Kampu Jezero Kočevsko, kjer obiskovalcem ob tamkajšnjem Rudniškem jezeru ponujajo hiške, šotorišča in parcele za avtodome, je v primerjavi z lani manj obiska. Trenutno je dobro zaseden predvsem ob koncih tedna – pretekli konec tedna je bila glede na rezervacije zasedenost kampa več kot 60-odstotna, z 80 odstotki sicer pri njih trenutno prevladujejo domači gostje.

Za glavno turistično sezono trenutno še nimajo veliko rezervacij, pravijo, a ob tem poudarjajo, da kamp v veliki meri obiskujejo gostje, ki so v tranzitu in se za obisk pri njih odločijo v zadnjem trenutku. Sicer pa je tudi pri njih zasedenost v veliki meri odvisna od vremena, zato upajo, da jim bo v prihodnje bolj naklonjeno.