Uživanje na prazni plaži. Foto: EPA
Uživanje na prazni plaži. Foto: EPA

Razlog je seveda pandemija covida-19 in z njo povezane omejitve potovanj, ki so močno ovirale glavno poletno turistično sezono na severni polobli. Število turistov je julija na letni ravni upadlo za 81 odstotkov, avgusta pa za 79 odstotkov.

Od januarja do avgusta je čez meje svoje države potovalo 700 milijonov manj turistov kot v tem obdobju lani. S tem je bilo izgubljenih 730 milijard dolarjev prihodkov. To je osemkrat več, kot je bilo izgubljenega v času gospodarske krize leta 2009.

"Ta do zdaj še nevideni padec ima dramatične družbene in gospodarske posledice ter na kocko postavlja milijone delovnih mest in podjetij," je ugotovitve komentiral prvi mož UNWTO-ja Zurab Pololikašvili.

Brez dopustniške gneče na letališčih. Foto: EPA
Brez dopustniške gneče na letališčih. Foto: EPA

Najhuje je bila prizadeta azijsko-pacifiška regija, v kateri je število mednarodnih turističnih prihodov upadlo za 79 odstotkov. Sledila je Afrika z Bližnjim vzhodom s padcem v višini 69 odstotkov, Evropa z 68 odstotkov manj mednarodnimi turisti in obe Ameriki s 65-odstotnim znižanjem.

V Evropi je bil sicer poletni padec nekoliko manjši kot v nekaterih drugih regijah sveta; avgusta je bil 69-odstoten. Vendar pa evropske države zdaj znova uvajajo različne omejitve, kar pomeni, da okrevanja panoge še ne gre pričakovati.

Kdaj spet navzgor?

Po oceni UNWTO-ja bo število mednarodnih turistov tudi v celotnem letošnjem letu upadlo za 70 odstotkov, okrevanja pa ne gre pričakovati pred koncem prihodnjega leta. Petina strokovnjakov, ki so svetovali organizaciji pri pripravi poročila, odboj pričakuje šele leta 2022.

Leta 2019 je število mednarodnih turističnih prihodov zraslo za štiri odstotke, na 1,5 milijarde. Najbolj obiskana država je bila Francija, sledile so Španija in ZDA.

Mednarodni turizem je imel padec nazadnje pred desetletjem, ko je bilo zaradi svetovne gospodarske krize zmanjšanje štiriodstotno.