Foto: TV Slovenija/Janko Petrovec
Foto: TV Slovenija/Janko Petrovec

Z dvema tovornjakoma so zjutraj tja pripeljali 42 slovenskih jelk in smrek, s katerimi bodo okrasili različne urade in ministrstva pri Svetem sedežu.

Slovenija je v Vatikan danes poslala tudi pošiljko adventnih vencev, konec tedna pa tam pričakujejo še pošiljko ročno izdelanih drevesnih okraskov in več kot sedem ton težko in 30 metrov visoko smreko iz kočevskih gozdov.

V Vatikan prispelo 42 slovenskih jelk in smrek
Foto: TV Slovenija/Janko Petrovec
Foto: TV Slovenija/Janko Petrovec

Slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu je kabinet predsednika vlade in ministrstvo za zunanje zadeve konec septembra obvestilo, da je bila sprejeta skoraj desetletje stara slovenska pobuda o postavitvi slovenskega božičnega drevesa na vatikanskem trgu.

Kot so še septembra navedli na vladi, so stroški celotnega projekta, ki ga koordinira ministrstvo za kmetijstvo, ocenjeni na 100.000 evrov. Od tega je 40.000 evrov predvidenih za nakup in prevoz božičnega drevesa in še 42 manjših okrasnih dreves, kar bodo financirali iz gozdnega sklada. Preostali strošek pa je predviden za izvedbo delavnic za izdelavo okrasja in material, spremljevalni kulturni program ter promocijske in druge spremljevalne dejavnosti.

Postavitev božičnega drevesa in spremljajoči dogodki bodo odlična promocija Slovenije, predvsem ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021, so zapisali na vladi. S tem bo Slovenija počastila tudi 30. obletnico plebiscita.