Par v londonskem Battersea Parku. Foto: Reuters
Par v londonskem Battersea Parku. Foto: Reuters

V Združenem kraljestvu opažajo porast obiskovalcev, ki si želijo ogledati cvetoče češnje, zato jih nameravajo posaditi še več.

Na Otoku pričakujejo za velikonočne praznike večje število turistov, tako domačih kot tujih, ki se bodo napotili na lokacije, znane po cvetočem drevju. Zaradi vremenskih razmer je letošnja sezona cvetočih češenj še posebej dobra, poroča Guardian.

V četrtek je bil londonski Battersea Park poln ljudi, ki so se navdušeno fotografirali pod cvetočimi krošnjami.

Britanski sklad The National Trust namerava do leta 2030 po Angliji, Walesu in Severni Irski posaditi kar štiri milijone cvetočih dreves v sklopu širšega projekta zasajanja dreves in kampanje Blossom Watch, ki spodbuja ljudi, da uživajo v minljivi lepoti razcvetelih dreves.

“Navdihnili so nas festivali hanami na Japonskem, kjer imajo veliko cvetočega drevja. In res je, veliko turistov prihaja v tej sezoni, da bi fotografirali cvetoče drevje in delili fotografije na družbenih omrežjih,” je povedal Tom Grosvenor, upravnik National Trust iz Birminghama.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

600 dreves v Birminghamu

Britanski pobudi so se poklonili celo Japonci – japonsko podjetje prigrizkov Sakuraco je tako za svoje stranke nedavno objavilo seznam najboljših mest za opazovanje cvetočih češenj v Veliki Britaniji, če si želijo izkusiti "sakuro" (češnjev cvet) v tujini.

“Ideja se nam je porodila med pandemijo, med prvim zaprtjem, ki je sovpadalo s sezono cvetenja. Toliko navdušenja in želje je bilo po projektu, da se je samo krepil in krepil ter se sprevrgel skoraj v festival,” je dodal Grosvenor.

Grosvenor je na čelu projekta cvetočih dreves v Birminghamu, kjer so zasadili 600 cvetočih dreves vzdolž trase mestnega avtobusa številka 11, da bi tako ustvarili nekakšen cvetoči obroč okoli mesta, s tem pa se tudi poklonili botanični zgodovini mesta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

“Cvetoče drevo smo ponudili vsakomur, ki si ga je zaželel in ki živi v širši okolici te trase. Lahko so to stanovalci, šole, organizacije ... In odziv je bil izjemen. Želimo si, da bi drevesa vsako leto cvetela ter da bi ljudje uživali v njih in se spominjali, kako smo prišli do tega,” je dejal.

Vrnitev v zelene čase

Grosvenor je še dejal, da se sklad pri projektu zasajanja cvetočih dreves osredotoča na urbana območja, kjer imajo ljudje manj dostopa do narave in zelenih prostorov.

“Od začetka 20. stoletja je Birmingham izgubil okoli 85 odstotkov svojih sadovnjakov, zato si želimo mestu vrniti nekaj tega cvetja. Ne samo da so cvetoča drevesa lepa na pogled, so tudi res pomembna za naše okolje,” je pojasnil.

Dodal je: “Minljiva narava cveta je del njegove lepote. Sezona cvetenja traja samo nekaj tednov, tako da jo moraš ceniti. Dogaja pa se tudi v času leta, ko se prebujamo iz temnih zimskih dni in vstopamo v pomlad, kot simbol upanja in obnove.”